Η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενός κύκλου αξιολόγησης που θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και εάν πάμε καλά δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε παράλληλα ότι με το τέλος των μνημονίων, η χώρα θα εξακολουθεί να έχει δεσμεύσεις προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά δεν θα υπάρχει η ασφυκτική επιθεωρήση που υπάρχει τώρα. Πάντως εκτίμησε ότι το τέλος των μνημονίων πλησιάζει.

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες απαιτούν χρόνο και κάποιον σχετικό βαθμό ωρίμανσης.

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι είναι μια σημαντική κατάκτηση, που διευκολύνει στις διαπραγματεύσεις, ενώ εκτίμησε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν αποκλείεται να γίνει και στο β' εξάμηνο του 2014.

Σχετικά με το θέμα της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισε ότι ήδη οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ξεπερνούν τις 20.000, ενώ ο στόχος για 15.000 απολύσεις αθροιστικά το 2013 και το 2014 θα επιτευχθεί.

Ακόμη, υπογράμμισε πως από το 2015 και μετά η χώρα δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα, που να συνδέεται με απολύσεις. Ωστόσο, η κινητικότητα είναι απαραίτητη για την καλύτερη διαχείριση του δημόσιου τομέα.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν προσυπογράφει τυφλά αποφάσεις, ενώ ο επεσήμανε πως η δημοσιονομική τάξη πρέπει να συνοδεύεται από ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, κανείς φόρος δεν μπορεί να είναι δίκαιος, ενώ δήλωσε πως το 2013 υπήρξε υπερβολική φορολόγηση, καθώς συσσωρεύτηκαν φόροι τριών ετών.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις νέες υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία στοχεύουν στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.