“Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται στη Λιβύη, αλλά σύμφωνα με την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανταποκρίνεται σε αιτήματα συμμάχων χωρών προκειμένου να εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση”, η οποία έχει “πολύ ισχυρή νομιμοποίηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα.

Ο κ Δελαβέκουρας ανέφερε ότι "είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να προστατευτούν οι άμαχοι" και τονισε και πάλι την άποψη της χωρας μας, την οποία διατύπωσε και ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια διπλωματική λύση στην κρίση.

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δώσουν τη λύση. Εντολή του ΣΑ είναι να προστατευθούν οι άμαχοι. Μετά θα χρειαστεί να αναζητήσουμε πολιτική λύση. Η Ελλάδα έχει και τη δυνατότητα και την ικανότητα να συμβάλει σε μια τέτοια προσπάθεια”, σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι θέση της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στη Συμμαχία και έχουν υιοθετηθεί επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης, για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που προβλέπει η απόφαση 1973 και επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Ως προς την ΕΕ, είπε ότι έχει αποφασίσει να έχει ουσιαστική εμπλοκή στον ανθρωπιστικό τομέα. Ωστόσο το σχέδιο δράσης της δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη. Η Ελλάδα θα δράσει σε συντονισμό με την ΕΕ, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δίαυλοι , για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, εκκενώσεις πολιτών, εγκλωβισμένων στα σύνορα ώστε να μπορέσουν να φύγουν.

Είπε ακόμη , ότι αεροσκάφη συμμαχικών χωρών βρίσκονται σε ελληνικά αεροδρόμια στο πλαίσιο της απόφασης 1973, ενώ ερωτηθείς για το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ απάντησε ότι έχει ζητήσει άδεια για να επιχειρούν τα αεροσκάφη του χρησιμοποιώντας και το ελληνικό FIR, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις συμμάχους που επιχειρούν, η οποία πρόκειται να δοθεΊ.