Για τις  Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος  προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί  η ενδιάμεση έκθεση αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας. 

Το σχετικό  κείμενο  θα το  παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και  αναμένεται να υιοθετηθεί  στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας  στην Ουαλία, τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα βελτίωσης διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διαλόγου με τους εταίρους της Συμμαχίας, η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας CFI, οι εξελίξεις στον τομέα αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας, η Κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος θα αναφερθεί στις σχετικές συζητήσεις για τη θαλάσσια στρατηγική της Ε.Ε. που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας. 

Στο δείπνο εργασίας αναμένεται να  συζητηθούν  το θέμα του Αφγανιστάν καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Οι εξελίξεις στο Κίεβο  θα αποτελέσουν και ξεχωριστό θέμα συζήτησης την δεύτερη ημέρα της Συνόδου. 

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στη Βοστώνη για να συμμετέχει ως βασικός ομιλητής σε Συνέδριο που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Harvard και Fletcher, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. 

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquin Almunia και η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic. 

Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βοστώνη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου με την ιδιότητα του προεδρεύοντος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., θα είναι κύριος ομιλητής σε Συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ομιλητές θα είναι ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Antonio Tajani, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Michel Barnier και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean Yves Le Drian. 

To θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε  και χτες  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε  με τον Σέρβο ομόλογό του Nebojsa Rodic.