Προχωρά η συνεκπαίδευση της Ελληνικής και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και την εβδομάδα αυτή εισήλθε η φάση όπου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και το Ναυτικό.

Φρεγάτες και πυραυλάκατοι έκαναν και συνεχίζουν αποκλεισμούς θαλασσίων περιοχών δημιουργώντας μία αντιαεροπορική ομπρέλα.

Το σενάριο της άσκησης, μεταξύ άλλων, απαιτεί να σπάσουν με οποιοδήποτε τρόπο τις αποκλεισμένες θαλάσσιες περιοχές και να εντοπίσουν τους στόχους τους.  Θα πρέπει είτε να «εξουδετερώσουν» τις μεγάλες μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μα , είτε να περάσουν τα αμερικανικά F-15 αόρατα από τα ελληνικά ραντάρ. Εγχείρημα αρκετά δύσκολο καθώς οι αξιωματικοί που επανδρώνουν τα κέντρο Επιχειρήσεων των φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι πολύ πεπειραμένοι και πάρα πολύ δύσκολα τους «ξεγλιστρούν» στόχοι.

Τα δώδεκα F-15 και η ομάδα των 258 ατόμων που είναι η ομάδα υποστήριξης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών θα παραμείνουν στη Σούδα έως τις 4 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για συνεκπαίδευση των Αμερικανών με τους Έλληνες ήρθε μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μας σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και ήταν πολύ απαιτητική.

Γ. Κοκ.