Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Τα πολλά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες αναμένονται από την πάροδο πέντε ετών, το 2019, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΪ.

Παρότι τοποθέτησε τα πρώτα έσοδα σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η διεθνής πετρελαϊκή βιομηχανία λειτουργεί με έναν τρόπο που δημιουργεί πολλές ωφελιμότητες στις εθνικές οικονομίας προτού μπει το πρώτο γεωτρύπανο. «Πολύ νωρίτερα από την πρώτη – δεύτερη χρονιά, η ουσιαστική παρέμβαση από τους υδρογονάνθρακες θα είναι ορατή».

Παράλληλα εκτίμησε πως είναι ρεαλιστική εκτίμηση για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες σε βάθος τριαντακονταετίας. Και όπως είπε ότι αυτή αφορά περιοχές που υπάρχουν ήδη αξιόπιστα στοιχεία, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες.

Απέκλεισε πλήρως εξάλλου το ενδεχόμενο να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους από τους υδρογονάνθρακες και προσέθεσε ότι όλα τα έσοδα θα οδηγηθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, στα πρότυπα της Νορβηγίας και που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2012. 

«Η παγκόσμια αγορά για να σε αντιμετωπίσει ως σοβαρό παίχτη, θα πρέπει να έχεις προχωρήσει σε έναν μεγάλο διαγωνισμό, και σε αρκετές έρευνες», είπε ερωτώμενος για ποιο λόγο η τρόικα δεν χαλαρώνει τη στάση της στο βαθμό που υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.

Πάντως, όπως σημείωσε ο προγραμματισμός προβλέπει ότι σε βάθος τριετίας θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πρώτα γεωτρύπανα και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.