Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Βαθιά ανάσα πήρε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν πληροφορήθηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα τελικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και έτσι αποτρέπονται εκ των πραγμάτων ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε «κόκκινο» συναγερμό, καθώς έχουν αρχίσει και τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τις τράπεζες, τις ομαδικές απολύσεις, κ.α. και όχι προφανώς ήσσονος σημασίας ζητήματα που αφορούν την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, το ζύγι στο ψωμί, κ.α. 

Η τρόικα είναι παρούσα και δείχνει ότι είναι πολύ σκληρή, ενώ με την στάση της διαμηνύει πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να προσβλέπει πολύ γρήγορα στην μεταμνημονιακή εποχή. 

Ο Πρωθυπουργός επενδύει στην πολιτική στήριξη τουλάχιστον στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και όλα τα θετικά μηνύματα φαίνεται ότι μετατίθενται χρονικά, ενώ είναι σαφές, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις των τροϊκανών, ότι τα δύσκολα ουσιαστικά έρχονται μετά τις ευρωεκλογές. 

Μέχρι τότε το πεδίο θα είναι λίγο πιο καθαρό, διότι οι πιστωτές δεν θέλουν να πιέσουν περαιτέρω την ήδη τραυματισμένη πολιτικά δικομματική κυβέρνηση, αν και δεν εμφανίζονται και διατεθειμένοι να της δώσουν και πολιτικές ανάσες, με πιο σαφή κίνηση την τάση αμφισβήτησης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος και της διαδικασίας διανομής σημαντικού τμήματος αυτού. 

«Υπομονή. Υπάρχουν και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Αυτοί εδώ εντολές εκτελούν» λένε από το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, τονίζοντας ουσιαστικά ότι το κλειδί για μια χαλαρή διαπραγμάτευση τουλάχιστον στην παρούσα φάση είναι η επικείμενη συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς προϊσταμένους, δηλ. τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Άνγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ για να δοθεί στήριξη, έστω και σε φραστικό επίπεδο, στην Ελλάδα. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί ένα αίσθημα στον κόσμο πως κάτι αλλάζει… 

Μέχρι να φθάσουμε στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία για το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχει την επόμενη εβδομάδα νέο «γύρο» συναντήσεων με ΤΧΣ και ΤτΕ, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η τρόικα συμφώνησε, μετά από αρκετή προσπάθεια, να πάρει ως βάση της κεφαλαιακής επάρκειας το 8% (έναντι του 9% που είχε καθοριστεί στην αρχή), εξέλιξη που ήταν και η βασική για να ηρεμήσει ο Πρωθυπουργός. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον η τρόικα δεχθεί και τις υπόλοιπες παραδοχές που προβλέπει η μεθοδολογία της ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα καθοριστούν στα επίπεδα που έχει καταλήξει η επεξεργασία της Κεντρικής Τράπεζας (περί τα 5,5 δισ. ευρώ) και προφανώς θα διαψευστούν οι κήρυκες της καταστροφής που μιλούσαν –μεταξύ αυτών και οι βρετανικοί Financial Times – για ενίσχυση ύψους 20 δισ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, στα χέρια της Τρόικας βρίσκεται η νομοθετική διάταξη για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας που θα καταβάλλει ο πωλητής σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, που εάν γίνει αποδεκτή μπορεί να οδηγήσει στο «ξεπάγωμα» της κτηματαγοράς. 

Μαύρη τρύπα αποτελούν όμως οι αποκρατικοποιήσεις και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και οι μέθοδοι για την αξιοποίησή της, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών που διέγνωσαν το αυτονόητο, δηλ. την μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ζήτησαν να προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση των ακινήτων, από την οποία η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα από 350 έως 400 εκατ. ευρώ, αλλά και να αναζητηθούν επιπλέον «ώριμα» ακίνητα ή άλλα έργα, που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. 

Το συμπέρασμα από τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα και φαίνεται πως την σώζει, τουλάχιστον για τώρα, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή.