Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Game changer», δηλαδή κίνηση που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται από πολλούς η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ρίξει στη μάχη για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρα, την Αττική, τον Γιώργο Κουμουτσάκο. 

Σε μία περίοδο που ο «καραμανλικών αναφορών» αλλά αποδεκτός από τις περισσότερες τάσεις του κόμματος ευρωβουλευτής προετοίμαζε την... πανελλήνια προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, η συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Αντώνη Σαμαρά τον αναγκάζει να τα μαζέψει από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιχειρήσει να... αλώσει την Αττική. 

Η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου προκάλεσε αίσθηση καθώς πέραν του στενού πυρήνα του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, ελάχιστοι φέρεται να τη γνώριζαν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Γ. Κουμουτσάκος είχε περιληφθεί μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για το Δήμο Αθηναίων, χωρίς πάντως η υποψηφιότητά του να προχωρήσει. Είναι ενδεικτικό, πάντως, του αιφνιδιασμού ότι ακόμη και λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μέσω του... Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δηλαδή με... εντολή Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές πιθανολογούσαν ακόμη την υποψηφιότητα Παχατουρίδη. 

Η επιλογή Κουμουτσάκου για την περιφέρεια, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για τη Ν.Δ., μπορεί μεν να εμφανίζεται ως... αναγκαστική, μετά τις παλλινωδίες του Ανδ. Παχατουρίδη, ωστόσο εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν και στη νίκη. Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του ευρωβουλευτή στο ευρύτερο κοινό, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ξεκινά από μια καλή βάση καθώς γνωρίζει την πολιτική, έχει εξαιρετική γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων και μπορεί να επικαλεστεί όχι κάποιες αόριστες επαφές αλλά τις γνωριμίες του στις Βρυξέλλες ενώ το μετριοπαθές του προφίλ είναι ικανό να προσελκύσει, στο δεύτερο γύρο, ψηφοφόρους από το χώρο του κέντρου, της δημοκρατικής αριστέρας αλλά ακόμη και από την παραδοσιακή δεξιά. 

Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο, κάτι για το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι δεσμεύθηκε πώς θα κινητοποιήσει όλες τις διαθέσιμες κομματικές δυνάμεις

Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Κουμουτσάκος θα πρέπει να υπερβεί τη σπουδή που έδειξαν πολλά στελέχη να στηρίξουν μια πιθανή, «υπερκομματική», υποψηφιότητα Σγουρού αλλά και το φόβο που προκαλεί η δημοτικότητα που θα αποκτήσει ο διπλωμάτης Κουμουτσάκος μέσα από την εκλογική μάχη για την περιφέρεια ενόψει εθνικών εκλογών. 

Ως προς τη στήριξη... Σγουρού, ο οποίος όπως φαίνεται θα είναι επίσης υποψήφιος, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ήδη κινηθεί σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αξίζει, δε, να σημειωθεί και το μούδιασμα με το οποίο αντιμετώπισαν μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα την υποψηφιότητα, ρίχνοντας σαφώς το βάρος τους προς την πλευρά Σγουρού, την υποψηφιότητα του οποίου παρουσίασαν ως υπερκομματική. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει και τον οικονομικό πόλεμο που, παραδοσιακά, σωβεί πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς οι δήμοι και, πρωταρχικά, οι περιφέρειες διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία. 

Ως προς τις πολιτικές καραμπόλες, υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας εξελέγη βουλευτής Αθηνών, αν και έχασε από τον Γ. Σγουρό στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και μάλιστα χωρίς να διαθέτει τις πολιτικές αναφορές του Γ. Κουμουτσάκου. Συνεπώς, δεν αποκλείεται η προσπάθεια εκλογής στην Περιφέρεια να συναντήσει την... απροθυμία αρκετών βουλευτών της Α’ και της Β’ Αθήνας, των δύο περιφερειών δηλαδή που εικάζεται ότι θα είναι η επόμενη στάση στην πολιτική πορεία του υποψήφιου Περιφερειάρχη. Αλλά αν συμβεί θα πρόκειται για πρόβλημα έναντι του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μοιάζει αποφασισμένος να το λύσει...