Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Στην δύσκολη φάση της συγκρότησης ευρωψηφοδελτίου  εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ καλούμενο μαζί με τους εναπομείναντες εταίρους του να καλύψει 42 θέσεις υποψηφίων χωρίς όμως να υπάρχει η αναμενόμενη προσφορά.  Δηλαδή ψάχνουν υποψηφίους με το τουφέκι… 

Με εξαίρεση την υποψηφιότητα της νυν ευρωβουλευτού Συλβάνας Ράπτη και ενδεχομένως και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Κυριάκου Πιερρακάκη  δεν διαφαίνονται διαθέσεις από άλλα κομματικά στελέχη ή παράγοντες του ευρύτερου πασοκικού χώρου να κατέβουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Από τους 58 έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Μπίστης ο οποίος εδώ και καιρό έχει ψυχρανθεί με μεγάλο κομμάτι της Πρωτοβουλίας που καθοδηγείται από τον καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη. 

Η κάθοδος στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ορισμένοι εκτιμούν ότι για να κάνει κανείς μία αξιοπρεπή προεκλογική εκστρατεία απαιτούνται τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Κι επιπλέον ακόμη κι αν τα βρει κανείς για να τα διαθέσει κανείς δεν μπορεί να του διασφαλίσει ότι θα εκλεγεί καθώς οι προβλέψεις δίνουν στην καλύτερη περίπτωση για την «Ελιά» δύο (θα ήταν θρίαμβος  οι τρεις ) έδρες. 

Ακόμη και στελέχη που είχαν δηλώσει ή υποδηλώσει ότι σκέφτονταν  το ενδεχόμενο διεκδίκησης μιας από τις έδρες τώρα εμφανίζονται διστακτικά. Ο γραμματέας  της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει εκδηλωθεί  όμως οι τελευταίες πληροφορίες δεν την εμφανίζουν και ιδιαίτερα ένθερμη με την ιδέα της καθόδου. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  που είχε προταθεί και από τους 58 έχει «παγώσει» και  εξηγεί στους συνομιλητές του ότι προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του είναι να κατέβουν στελέχη από όλες τις πασοκικές πλευρές.

Οι παπανδρεϊκοί, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κάτι έχει ακουστεί για τον Γιώργο Πεταλωτή όμως και ο ίδιος περιμένει να δεί τι θα πράξουν οι υπόλοιποι. Όσο για τον Παύλο Γερουλάνο οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. 

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης βρίσκεται στη λίστα της Χαριλάου Τρικούπη αλλά ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. 

Ενδιαφέρον είχε δείξει πριν από μερικές ημέρες ο Κώστας Τριαντάφυλλος ωστόσο το θέμα με το ασυμβίβαστο  μάλλον του ανατρέπει τον σχεδιασμό. 

Οι προτάσεις των συμμάχων για το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα προκειμένου αμέσως μετά την Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου να ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε προς το παρόν έχει προσεγγίσει πρόσωπα και στελέχη τα οποία θα ήθελε να ενταχθούν στην ευρωλίστα. Από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι  κινήσεις της Κεντροαριστεράς εμφανίζονται  πιο έτοιμοι κι απομένει να φανεί ποια πρόσωπα θα υποδείξουν.