Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο. Ωστόσο, από αυτήν προέκυψαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα 20 δις ευρώ, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που προκάλεσε πάταγο είναι απαραίτητα για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν είναι πια στο τραπέζι. 

Μάλλον δεν ήταν ποτέ. Η εφημερίδα επικαλείτο για τα νούμερα που παράθεσε το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό που έγινε σαφές στη χθεσινή συνάντηση, είναι πως ούτε και η τρόικα υιοθετεί αυτό το θηριώδες νούμερο για τις ανάγκες των Τραπεζών. Οι εκπρόσωποι της μιλούσαν για 8 δις ευρώ ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος τα υπολογίζει στα 6 δις και μάλλον έχει δίκο, το νούμερο έχει ελεγχθεί τρεις φορές. Από τη BlackRock, από τη Rothschild και από την Ernst & Young τις οποίες έχει προσλάβει η ΤτΕ για αυτή τη δουλειά. Το χρηματιστήριο δείχνει να την εμπιστεύεται, οι τραπεζικές μετοχές κέρδισαν έδαφος χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα. 

Στην ΤτΕ έχουν γίνει πια εξαιρετικά έμπειροι με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στους παράγοντες που έχουν ρόλο στην ελληνική κρίση, το δημοσίευμα των Φαινανσιαλ Τάιμς το αντιμετώπισαν στο πλαίσιο της διελκυστίνδας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για το κούρεμα του χρέους, μεγάλες ανάγκες ίσον ανάγκη κουρέματος. Ωστόσο θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση, τεχνικά βρίσκονται στην καλύτερη θέση και δεν θέλουν να αφήσουν το πράγμα να σέρνεται. Είπαν λοιπόν στους τροϊκανούς, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν την έκθεση τους και τη μεθοδολογία στη δημοσιότητα, γιατί το να σέρνονται αβάσιμες φήμες όπως αυτή με τα 20 δις ευρώ κάνει κακό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πότε θα τη δώσουν; Μα το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδος. Το αν θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς τρόικας και ιδιαίτερα ΔΝΤ αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και στην ΤτΕ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει, αυτός ο γύρος πάει στην ΤτΕ. 

Πως κατανέμονται τώρα αυτά τα 6 δισ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τις μεγαλύτερες ανάγκες τις έχει η Eurobank, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον άλλα 2 δισ χρειάζεται η Εθνική Τράπεζα, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ η Πειραιώς. Η Alpha Bank δεν έχει ανάγκη από πρόσθετα κεφάλαια. Πάντως τα 6 δισ. ευρώ είναι μέσα στο πλαίσιο των χρηματων που έχει γι' αυτό το σκοπό η ΤΧΣ. Μεγάλη ανακούφιση προκαλεί δε στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει και περίσσευμα 2 ως 3 δισ. ευρώ, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.