«Όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός φέτος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε η συμμετοχή του πολιτισμού στην τουριστική εκτίναξη της χώρας να είναι όλο και πιο σημαντική. Η επέκταση του ωραρίου και η αναβάθμιση των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που καλύπτουν το 95% της επισκεψιμότητας είναι ένα σχέδιο εθνικό. Και η δική σας συμβολή σε αυτό είναι καθοριστική».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε χθες τους διευθυντές και τις διευθύντριες των Εφορειών Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στις οποίες υπάγονται διοικητικά τα σημαντικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, που εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

«Ασφαλώς, δίπλα στις αρχαιότητες και τα μνημεία που σχηματίζουν την αδιάσπαστη γραμμή της Ελληνικότητας υπάρχει και ο σύγχρονος πολιτισμός», επισήμανε ο υπουργός. «Αλλά, αν μιλάμε για την τόνωση της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας, αν μιλάμε για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, τότε πρέπει να προτάξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, που είναι η πολιτιστική κληρονομιά μας.

Στην προσπάθεια αυτή έχετε καταλυτικό ρόλο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος προς τους διευθυντές και τις διευθύντριες των εφορειών. Και τους κάλεσε να συνεισφέρουν στην προετοιμασία των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ώστε να μπορούν να υποδέχονται τους τουρίστες χωρίς πρόβλημα, από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, επτά ημέρες την εβδομάδα, από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη, συζητήθηκαν τα θέματα των πόρων, του προσωπικού, της προσβασιμότητας, της καθαριότητας, της πληρότητας των πωλητηρίων και κυλικείων, της ασφάλειας και πυρασφάλειας, του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και της διαδικτυακής προβολής.

Σύμφωνα δε με το σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι υπεύθυνοι των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση, για πρώτη φορά, από την πλευρά της πολιτείας, του αναγκαίου αριθμού φυλάκων που ζήτησαν και, αφού διαβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, συμφώνησαν να ετοιμάσουν εκθέσεις με τις επί μέρους εκκρεμότητες.

«Η επιτυχία του εγχειρήματός μας θα είναι και μια καλή απάντηση στις επικίνδυνες και ακραίες απόψεις που μιλούν για ιδιωτικοποίηση μνημείων», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και συνέχισε:

«Δεν αρνούμαστε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εφ' όσον έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Όμως χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των δημοσίων δομών. Ο έλεγχος της πολιτιστικής κληρονομιάς θα συνεχίσει να ανήκει στο κράτος. Πρέπει όμως και εμείς να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».