Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Το ζύγισμα της φρατζόλας προβάλλεται ως το σημείο αιχμής στην αντίδραση των αρτοποιών για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως τους επαγγελματίες του ψωμιού τους προβληματίζουν οι λιγότερο προβεβλημένες απαιτήσεις της τρόικας και του ΟΟΣΑ

Η απαίτηση να χαρακτηρίζονται «φούρνοι» τα σημεία στα οποία ψήνεται κατεψυγμένο ψωμί, είναι  casus belli. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προτάσεις της έκθεσης που ορίζουν ότι θα ονομάζονται «φούρνοι» και οι εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off), τα αρτοποιεία απειλούνται με αφανισμό.  

Εξάλλου, ο κ. Μούσιος τόνισε ότι σε κανένα σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν αναφέρεται ότι το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται. Σημείωσε δε, ότι στην Ελλάδα, από το 1984 το ψωμί πωλείται ανά τεμάχιο και όχι ανά κιλό. Εκ του νόμου υπάρχουν προκαθορισμένα βάρη (250, 350, 500, 750, 1.000, 1.500 και 2.000 γρμ), ενώ τα περισσότερα είδη ψωμιού διατίθενται στο βάρος των 350 γρμ.  

Πέντε πάνω.. πέντε κάτω 

Το ζύγισμα του ψωμιού είναι μια απαίτηση άνευ σημασίας, λένε οι αρτοποιοί. 

«Ούτως ή άλλως η τιμή του κιλού είναι προκαθορισμένη. Στα ράφια υπάρχουν ταμπελάκια στα οποία αναγράφεται το βάρος της φρατζόλας και η τιμή της, καθώς και η τιμή του ψωμιού ανά κιλό. Με το ζύγισμα, στο οποίο η φρατζόλα θα “βγαίνει” το πολύ 100 γραμμάρια ελαφρύτερη ή βαρύτερη, ο καταναλωτής δεν θα κερδίζει περισσότερα από 0,10 ευρώ». 

Η μοναδική τους αντίρρηση στο ζύγισμα, έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα: η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση μπορεί να φτάσει και σε χαώδη σημεία, λένε. 

Και ζητούν, βεβαίως, να εφαρμοστεί το μέτρο σε όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

TAGS