Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του Δείπνου Εργασίας των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ.

Ο έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι: «Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται και θα πάρει χρόνο για να ξεκαθαρίσει. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφανειακά και ως ένα ζήτημα ψυχροπολεμικών σχέσεων. Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης Ανατολής και Δύσης. Έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Ουκρανίας και στις μέρες μας αφυπνίζονται παλιές αντιπαλότητες, διαφορές εθνών και αναβιώνει η εκδικητικότητα».

Ο κ. Αβραμόπουλος απεύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από πράξεις βίας και να ξεκινήσουν τον διάλογο προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, που θα κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και οικονομικά ανεπτυγμένη Ουκρανία σταθερά προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, έχει πρώτιστη σημασία για την Ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και εκτίμησε ότι «η Συμμαχία πρέπει να προσεγγίσει την κατάσταση, προσεκτικά και ισορροπημένα. Ο ρόλος μας καθορίζεται από την Ειδική Συμφωνία Συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία. Υπό το πρίσμα και στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας αποκλειστικά και με σκοπό την ανάπτυξη της σχέσης μας με τη χώρα, θα διαχειριστούμε τη συνεργασία μας με το Κίεβο σε όλους τους τομείς.

Ως Συμμαχία, πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς και τη δράση άλλων διεθνών παραγόντων».

Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να διατηρηθούν οι υφιστάμενες οδοί επικοινωνίας, συνεργασίας και διαβούλευσης με τους βασικούς περιφερειακούς παίκτες, περιλαμβανομένης φυσικά και της Ρωσίας.

Γ. Κοκ.