«Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ», τόνισε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε πως αναζητούνται όλες οι νέες μορφές συνεργασίας, οι νέες πολιτικές και οι νέες λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ.

«Η χώρα μας συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που σε τελευταία ανάλυση, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι πέρα και πάνω από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή αστάθειας που ξεκινάει-όπως βλέπετε-από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία».

Την χώρα μας την απασχολεί ιδιαίτερα η ασφάλεια των θαλασσών και τέθηκε στις Βρυξέλλες.

«Θίξαμε θέματα όπως οι προκλήσεις ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο με τη συνδρομή της χώρας μας στη Ναυτική Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και επανέλαβε πως το θέμα αυτό «ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας» προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και από την Έλληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν εν όψει της αποχώρησης της Πολυεθνικής Δύναμης. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος ότι «δόθηκε έμφαση στη δημοκρατική νομιμότητα, στο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και στο κράτος Δικαίου. Υποστηρίζουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία, προϋπόθεση για την Ευρωατλαντική ασφάλεια».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Ιταλία Roberta Pinotti, την Αλβανία Μimi Κodheli (φωτο)το Βελγίου Pieter De Crem, τη Βουλγαρία Angel Naydenov και από την Ουγγαρία Csaba Hende.

Γ.Κοκ.