Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ώρα που οι αποσχιστικές τάσεις στην ρωσόφωνη Κριμαία εντείνονται με την κλιμάκωση της βίας και με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος από την τοπική Βουλή, οι (νέες) ουκρανικές αρχές στράφηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφού φαίνεται πως κλείνουν την πόρτα στη Μόσχα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε ότι ελπίζει το ΔΝΤ να στείλει ένα κλιμάκιο να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη χώρα του για να καταρτίσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγες ώρες αργότερα, το Ταμείο, ανταποκρίθηκε θετικά διά της εκπροσώπου του, Κριστίν Λαγκάρντ. «Oι ουκρανικές αρχές με ενημέρωσαν για το αίτημα στήριξής τους από το ΔΝΤ. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και τις επόμενες μέρες θα σταλεί μία ομάδα του Ταμείου στο Κίεβο ώστε να κάνουμε έναν πρώτο διάλογο με τις αρχές» ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. 

«Αυτό θα βοηθήσει το ΔΝΤ να κάνει την τεχνική και ανεξάρτητη αξιολόγηση για την οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας και την ίδια ώρα να αρχίσει τη συζήτηση με τις αρχές για τις μεταρρυθμίσεις που θα αποτελούσαν τη βάση ενός προγράμματος από το Ταμείο» σημείωσε.

Επίσης συζητούμε με τους διεθνείς εταίρους μας πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» τόνισε.

«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», δήλωνε δύο μέρες πριν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».

Φυσικα, το «σπρώξιμο» της Ουκρανίας προς το ΔΝΤ δεν ήταν μόνο αμερικανική υπόθεση αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μπαράζ δηλώσεων (Φαμπιούς, Σικόρσκι μεταξύ άλλων) έδειχνε τον δρόμο προς τα δολάρια την Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία διαμηνύει ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ. Το ζήτημα είναι κατά πόσον ΗΠΑ και Ε.Ε. θέλουν τη Μόσχα στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» αναφέρει η λαϊκή ρήση και ταιριαζει «γάντι» στην περίπτωση της Ουκρανίας.