Επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης,  κατηγορώντας την ότι παραποίησε τις δηλώσεις του περί «υποφορολόγησης» των Ελλήνων, ενώ διαμήνυσε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει το Μνημόνιο με «μονομερείς ενέργειες».

«Ήταν μία πολιτική υπερεπένδυση της κυβέρνησης» ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ και για το πλεόνασμα χαρακτηρίζοντας μέγεθός του ως «συζητήσιμο και αμφισβητήσιμο».

Ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ ότι παραποίησε τη δήλωσή του, με στόχο να δείξει ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δν έχει σαφήνεια στις θέσεις του. «Δεν είπα ποτέ ότι δεν θα αλλάξουμε φορολογικούς συντελεστές» σημείωσε επισημαίνοντας ότι «θα ήταν ανοησία να πω ότι υποφορολογούνται οι Έλληνες. Υπερφορολογούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και καταναλωτές».

«Eίπα ότι θα αναδιανείμουμε τα φορολογικά έσοδα από τα πλουσιότερα στρώματα στα χαμηλότερα. Αυτό θα γίνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής» τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη βούληση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

«Θα γυρίσουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, θα μειώσουμε ΦΠΑ και φόρο στο  πετρέλαιο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Θα απαλλάξουμε από τον φόρο ακινήτων από όσους έχουν περιουσία κάτω των 200.000 ευρώ».

Παράλληλα, είπε ότι από τις 100.000 ευρώ θα μπουν κι άλλοι φορολογικούς συντελεστές, ενώ έθεσε προτεραιότητά προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες.

«Το ελληνικό χρέος από το 2014-2020 έχει αξεπέραστο εμπόδιο που δεν μπορεί να το περάσει καμία κυβέρνηση. Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης είναι αντικειμενικό» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι «αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμο».

«Το ζήτημα είναι μέχρι το 2020» σημείωσε επισημαίνοντας «γι' αυτό ζητάμε να μεταφερθούν τα τοκοχρεωλύσια με τοποθέτηση ρήτρας ανάπτυξης».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι χρειάζεται ότι χρειάζεται κούρεμα χρέους 40-50%. «Θα αποφύγουμε τις μονομερείες ενέργειες αφού η λύση που προτείνουμε είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές» σημείωσε.

«Η Ελλάδα εγκαταλείπει το Μνημόνιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο με μονομερείς ενέργειες» είπε προσθέτοντας ότι δε νομίζει ότι «θα τεθεί θέμα νομίσματος».

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι είναι λάθος που το κοινωνικό κράτος στήθηκε με δανεικά.