Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Στη διαμόρφωση εικόνας ενότητας και συστράτευσης προσβλέπει η ηγεσία της ΝΔ και η συμμετοχή και ενεργοποίηση των κορυφαίων υπουργών και στελεχών της έχει την αυτονόητη σημασία της προκειμένου να ανακοπεί η «τάση για ομφαλοσκόπηση». 

Αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ύστερα από την αναιμική παρουσία που έχει γενικώς η ΝΔ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές που είναι μια κρίσιμη μάχη. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου κεντρική επιλογή είναι η συσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ και αυτό κρίνεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, καθώς σε πολλές περιοχές υπάρχουν εμφύλιες συρράξεις και τα αντάρτικα καλά κρατούν. 

Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση η ΝΔ να επιστρέψει στην εποχή της εσωστρέφειας κάτι που θα ήταν καταστροφικό μόλις 11-12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. 

Με δεδομένο ότι η μάχη των ευρωεκλογών είναι άκρως σημαντική και ουσιαστικά θα αποτελέσει και ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, όσο και να μην το παραδέχονται ευθέως στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. 

Ως εκ τούτου κεντρικός στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συστράτευση, όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των κορυφαίων υπουργών, που πρέπει, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, να εισέλθουν με δυναμισμό και με πίστη για την νίκη στη μάχη των ευρωεκλογών και κυρίως «να λειτουργήσουν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας». 

«Σε αυτή την μάχη θα κριθούν όλοι. Κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί…» τονίζουν συγκεκριμένα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, όπου όμως υπάρχει η εικόνα πως πολλοί υπουργοί αποφεύγουν να μπουν στην φωτιά, ενώ μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν έχει την υποδομή να δώσει μάχες σε όλα τα επίπεδα. 

Σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση, θα κληθούν εκ των πραγμάτων να «βάλουν πλάτη» και να βοηθήσουν την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ κεντρικά στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. 

Ήδη, τις περασμένες ημέρες πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που μετά από μια μακρά απουσία από τα κομματικά δρώμενα, πήγε και συζήτησε με τον πρωθυπουργό και θα παράσχει τις…«υπηρεσίες» σε συμβουλευτικό επίπεδο, καθώς δεν θέλει να βγει δημόσια, λόγω του θεσμικού του ρόλου. 

Το κρίσιμο όμως πρόσωπο που θα διαδραματίσει ρόλο είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος που απευθύνεται στο πιο μετριοπαθές και εκσυγχρονιστικό κοινό και θα κληθεί να βγάλει… πολλά κάστανα από την φωτιά.