«Η συνάντησή μου με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών ήταν χρήσιμη, πρακτική και αποδοτική» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση το ραντεβού που είχε με την επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η ιταλική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι θα συνεχίσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας» και ότι «το μεσογειακό έτος 2014 λειτουργεί».

Σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο, «οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν κοινές αγωνίες: θέλουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δεν αντέχουν άλλες πολιτικές λιτότητας και άλλη ανεργία».

Η Φενετερίκα Μογκερίνι προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τραπεζικής ένωσης.

«Το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων αφορά έντονα τις χώρες μας. Δεν χρειάζονται ρητορικές παρεμβάσεις αλλά ουσιαστικά μέτρα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προεδρίες μας» υπογράμμισε, επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνάντηση στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Φαρνεζίνα, έγινε επίσης αναφορά στη σημασία της θαλάσσιας πολιτικής, της αλιείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στην κοινή πρωτοβουλία για την Αδριατική και το Ιόνιο. «Γνωρίζουμε καλά και τη σημασία των θαλάσσιων ζωνών, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο» σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Με αναφορά στην ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας έθιξαν αναλυτικά, κατά τη συζήτησή τους, και το θέμα της διαδικασίας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, τόσο η Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι πρέπει να τύχουν σεβασμού και εγγύησης η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της χώρας αυτής.

«Στηρίζουμε τη δήλωση των τριών συναδέλφων μας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας» τόνισε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με συναινετικό τρόπο και να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας».

«Αυτό αφορά και τον ελληνικό πληθυσμό στη Μαριούπολη, την Οδησσό και τις άλλες περιοχές όπου έχουμε συμπαγείς ελληνικές κοινότητες» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας με οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά όχι μόνο, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να τα αντέξει η ουκρανική κοινωνία.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάγκη να ξεπερασθεί η αποκλειστική εμμονή στην πολιτική λιτότητας, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα η κ. Μογκερίνι, η ίδια τόνισε ότι «η Ιταλία θα ζητήσει περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία των οικονομικών παραμέτρων που έχει θέσει η Ευρώπη, ώστε να ευνοηθεί η πολιτική των επενδύσεων και η απασχόληση».

«Χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα μας θα προστατέψει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της. Η προτεραιότητά μας είναι η εγγύηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις δυο προεδρίες μας, με την Ιταλία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργασθούμε για να πετύχουμε περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.