Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ως φιλοευρωπαϊκή «πλασαρίστηκε», ακόμα κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ουκρανική αντιπολίτευση που ώθησε τις εξελίξεις στην αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όμως φαίνεται πως το Κίεβο πέφτει σε επικίνδυνα χέρια. Χέρια φασιστικά, νεοναζιστικά με δίψα για βία κι εξουσία.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, με την απελευθέρωσή της την περασμένη Κυριακή, δίνοντάς της συγχαρητήρια και λέγοντάς της ότι η επιστροφή στην ενεργό πολιτική θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ και οι υπόλοιποι συνεργάτες της Τιμοσένκο μόνο τη σταθερότητα δεν φαίνεται να έχουν κατά νου.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας και δεξιού χεριού, Αρσένι Γιατσένιουκ, να χαιρετά ναζιστικά και με καμάρι τα πλήθη, δείχνοντας ότι το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ αποτελεί «μανδύα» για την ανάληψη της εξουσίας. 

Ο 45χρονος Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Ελευθερία» (Svoboda), που είναι παγκοσμίως γνωστό για τις αντισημιτικές του θέσεις και στη «μαύρη λίστα» των εβραϊκών οργανώσεων, έπαιξε κομβικό ρόλο στην πτώση του Γιανουκόβιτς. Το κόμμα αυτό αυτοχαρακτηριζόταν ως το 2004 «εθνικοσοσιαλιστικό» και είχε ως λογότυπο μια παραλλαγή σβάστικας. Ο επικεφαλής του δηλώνει ότι υπαίτια για την κατάσταση στην Ουκρανία είναι η «ρωσο-εβραϊκή μαφία».

Ο Τιαγκνιμπόκ θεωρεί τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία, ενώ έχει ζητήσει την απομάκρυνση 400.000 Εβραίων και άλλων μειονοτήτων που ζουν στη χώρα. Σε ομιλία του στη Βουλή περιέγραψε πώς οι Ουκρανοί, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν τους Μοσχοβίτες, τους Εβραίους, τους Γερμανούς «και τα άλλα καθάρματα» με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι μεγάλωσε μαθαίνοντας να μισεί τους κομμουνιστές αφού ο παππούς του υπήρξε θύμα του σταλινικού καθεστώτος. 

Το κόμμα του, πάντως, κατά την Πορτοκαλί Επανάσταση συνεργάστηκε με αυτό της Γιούλια Τιμοσένκο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σημερινές εξελίξεις.

Μαζί τους και ο ηγέτης του UDAR και πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος φέρεται να έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Βερολίνο.

Χθες, εξάλλου, είδαν το φως της δημοσιότητας στιγμιότυπα-σοκ από τον ακροδεξιό ηγέτη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» -που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δρόμο, στις διαδηλώσεις- Αλεξάντρ Μουζίτσκο ο οποίος έβριζε, απειλούσε και χτυπούσε τοπικό εισαγγελέα. Κι όλα αυτά γιατί θεώρησε ότι η έρευνα για μία δολοφονία καθυστερούσε.

Λίγες μέρες πριν, εξάλλου, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λβοβ, Ροστισλάβ Βασίλκο, κατήγγειλε άγρια βασανιστήρια από ομάδα εθνικιστών σε πάρκο πόλης της δυτικής Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν σχέδια από την κυβέρνηση για ποινικοποίηση του Κ.Κ., της απαγόρευσης μειονοτικών γλωσσών και αποποινικοποίησης της ναζιστικής προπαγάνδας.

Oι ευθύνες της Δύσης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιες για ό,τι συμβεί στην διχασμένη Ουκρανία, αφού στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν την αποπομπή του «ανθρώπου της Μόσχας» Γιανουκόβιτς, νομιμοποίησαν, ουσιαστικά τη φωνή νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων.