current views are: 2

1 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση13:15

Τσίπρας: Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται ήδη στην έξοδο κινδύνου

Κάλεσμα στους σλοβένους να στηρίξουν την Αριστερά, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς», ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιτέθηκε στους συνυποψηφίους του κ. Σούλτς και κ. Γιούνκερ, χαρακτήρισε καθεστωτική της γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική του Μνημονίου.

Δημοσίευση 13:15’
αρθρο-newpost

Κάλεσμα στους σλοβένους να στηρίξουν την Αριστερά, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς», ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιτέθηκε στους συνυποψηφίους του κ. Σούλτς και κ. Γιούνκερ, χαρακτήρισε καθεστωτική της γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική του Μνημονίου.

Κάλεσμα στους σλοβένους να στηρίξουν την Αριστερά, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Ενωμένης Αριστεράς», ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιτέθηκε στους συνυποψηφίους του κ. Σούλτς και κ. Γιούνκερ, χαρακτήρισε καθεστωτική της γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική του Μνημονίου.

«Στις εκλογές του Μάη, το Ευρωπαϊκό κατεστημένο θα ακούσει τη δυνατή φωνή μας— «Gotofsi» (Τελειώσατε). Αυτή είναι η λέξη που πρέπει να μάθουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος όσο το δυνατόν πιο γρήγορά. Το Μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήδη βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. Όλος ο παλιός κόσμος που άφησε την Ελλάδα να καταρρεύσει βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. Στους επόμενους λίγους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας. Και θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις αντίπαλες υποψηφιότητες για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ίδιος ανέφερε ότι αναρωτήθηκε «αν κάποιος από αυτούς εκλεγεί τι ακριβώς θα κάνει για να σταματήσει αμέσως τη λιτότητα και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε, Η «Ενωμένη Αριστερά», ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο: Να βγάλουμε την Ευρώπη από το βαθύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο καχύποποπτοι ο ένας για τον άλλον.

Ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ευρωπαίοι ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές. Είναι ακριβώς αυτό που αποτελεί και το κίνητρο της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

  • Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.

  • Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία, και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.

  • Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.

  • Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.

Η υποψηφιότητά μου δεν είναι τυπική. Είναι εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη μέσα στην οποία ζούμε δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Των συντηρητικών, των φιλελευθέρων και της ηγεσίας της σοσιαλδημοκρατίας».

Αναρωτιέμαι, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας,  ο αντίθετος πολιτικός πόλος του κ. Γιούγκερ και του κ. Σουλτς, οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού κατεστημένου, αν κάποιος από αυτούς εκλεγεί τι ακριβώς θα κάνει για να σταματήσει αμέσως τη λιτότητα και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ευρώπη; Τι ακριβώς θα κάνει για να χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκούς πόρους την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης; Τι συγκεκριμένο θα κάνει για να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την άνοδο του ναζισμού στην ΕΕ αλλά και τον… ζουρλομανδύα της λιτότητας της κυρίας Μέρκελ. «Το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει διαχειρισθεί την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπης. Για να πυροδοτήσει την χιονοστιβάδα του κεφαλαίου κατά της εργασίας. Γι’ αυτό η Καγκελάριος Μέρκελ στην Γερμανία, από κοινού με την νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπινή αξιοπρέπεια ως οικονομικές στρεβλώσεις, και την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση. Γι’ αυτό επιβάλλουν στην Ευρώπη τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, της πειθαρχίας και της απορρύθμισης.

Και αυτές τις μέρες, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η άνοδος του φασισμού. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσουν κάθε πολίτη στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν Πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά». 

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η άνοδος του φασισμού».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσουν κάθε πολίτη στην Ευρώπη, υπογράμμισε και χαρακτήρισε «απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας».

Στις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα είναι:  

– άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.
– γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.
– αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Όπως είπε, «υποστηρίζουμε την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος».

Στο μήνυμά του με αποδέκτες στο εσωτερικό, ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το Μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήδη βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου».


σχετικα αρθρα