current views are: 1

2 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση06:57

Οι μάσκες των στελεχών της τρόικας έχουν πέσει, αλλά η κυβέρνηση επιμένει

Σε τεντωμένο σκοινί προχωρά η κυβέρνηση προς τον στόχο της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα, με ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, πριν ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρήσει για το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Δημοσίευση 06:57’
αρθρο-newpost

Σε τεντωμένο σκοινί προχωρά η κυβέρνηση προς τον στόχο της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα, με ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, πριν ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρήσει για το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Σε τεντωμένο σκοινί προχωρά η κυβέρνηση προς τον στόχο της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα, με ορίζοντα την ερχόμενη Παρασκευή, πριν ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρήσει για το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντάται εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σήμερα το απόγευμα. Αν και η συνάντηση γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι μάσκες των στελεχών της τρόικας έχουν πέσει ήδη.

Το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει βαρύνει από την εμμονή του Δανού εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος ανακαλύπτει συνεχώς νέα ζητήματα, με τελευταίο αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γεγονός που έχει προκαλέσει ενόχληση όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες.

Όπως φάνηκε από την απαίτηση του Ταμείου να έχει λόγο στον προσδιορισμό των ποσών στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, αν και ο Μάριο Ντράγκι έχει διαβεβαιώσει ότι μόνο η Τράπεζα της Ελλάδας ορίζει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Ιδρυμάτων, το ΔΝΤ τραβά το σκοινί, δημιουργώντας συνεχή εμπόδια στην Αθήνα και θεσμικά προβλήματα στην Ευρώπη, η οποία έχει εισέλθει ήδη σε προεκλογική περίοδο, με τους ευρωσκεπτικιστές να περιμένουν στη γωνία.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά αύριο, υπάρχει ο κίνδυνος το προσεχές Eurogroup να αποφασίσει τα 8,6 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη χώρα μας, να δοθούν τμηματικά, με την κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίζει μέτρα πριν από κάθε δόση. 

Μια ανάγνωση αυτής της συμπεριφοράς του εκπροσώπου του ΔΝΤ, θα μπορούσε να είναι ότι το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη στάση των εκπροσώπων των δανειστών μας εγείρει ερωτήματα για τους σκοπούς τους, τη χρονική περίοδο που η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου με αποφάσεις σε οικονομικά ζητήματα, στα οποία δεν συμφωνούσε μερικώς ή καθόλου η τρόικα και η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής από εδώ και πέρα, φαίνεται ότι ενόχλησε τους δανειστές της χώρας που είναι αντίθετοι με την ανατροπή στις ισορροπίες που υπήρχαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός πάντως, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στον σχεδιασμό που έχει κάνει για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και για κεφαλαιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία, προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Αν και τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση είναι πολλά, τα κυβερνητικά στελέχη παραμένουν αισιόδοξα για την εξεύρεση κοινού τόπου μέχρι την Παρασκευή, ώστε η τρόικα να προβεί σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup που θα επιτρέψει να ληφθούν απρόσκοπτα οι σχετικές αποφάσεις. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο newpost.gr πηγή του υπουργείου Οικονομικών «στις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε πάνω στο κείμενο της συμφωνίας. Κι όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη». 

Εκτός από το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανοικτό παραμένει και το ζήτημα με το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, καθώς η τρόικα δείχνει να περιμένει να οριστικοποιηθούν οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου που υπολογίζονται στο 2013 ενώ φαίνεται να αμφισβητεί και τη διατηρησιμότητα του πλεονάσματος και για το 2014. 

Από την πλευρά τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στις τελευταίες συναντήσεις με την τρόικα, τους υπενθύμιζαν τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει για έλλειμμα το 2013 και στις οποίες έπεσαν έξω. Στο τραπέζι, δέκα ημέρες πριν συνεδριάσει το Eurogroup, παραμένουν επίσης, το ύψος του δημοσιονομικού κενού, οι αλλαγές στην αγορά που προβλέπει η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο Δημόσιο, με το θέμα των απολύσεων να κυριαρχεί και τα εργασιακά.


σχετικα αρθρα