Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Με δεδομένο τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έτσι και αλλιώς έχουν αποκτήσει οι τριπλές εκλογές του Μαΐου, στην Κουμουνδούρου «ανεβάζουν ταχύτητες».

Εντός της εβδομάδας  κλείνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, αναφορικά με τις υποψηφιότητες σε δήμους άνω των 60.000 δημοτών και αναμένεται η τυπική τους έγκριση απο την κεντρική επιτροπή, πιθανότατα μέχρι 10 Μαρτίου,  όπως και εκείνες των «κενών» στις περιφέρειες, ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται «επί ποδός».

Με πρώτιστη επιδίωξη τη νίκη στην περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου , και την είσοδο του Γ. Σακελλαρίδη στο β γύρο για το δήμο της Αθήνας, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε δύο επίπεδα τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά και έχουν δύο στόχους.  

Πρώτος στόχος η αποδόμηση των όποιων κυβερνητικών προσπαθειών να παρουσιάσει έργο, έστω και αν αυτό διαψεύδεται όχι μόνο από την καθημερινότητα αλλά και από τους ευρωπαίους « συμμάχους της». Συνεργάτες του Α. Τσίπρα  εκτιμούν ότι « πλέον το μόνο όπλο που έχει η κυβέρνηση είναι να  εμφανίσει τη μνημονιακή της υποτέλεια ως διαπραγματευτική επιτυχία». Αυτή όμως είναι και η παραδοχή της αποτυχίας της αφού «τα οικονομικά στοιχεία τη διαψεύδουν καθημερινά, ενώ και  η πολιτική στήριξη από την Ευρώπη  στην οποία ελπίζει ο Α. Σαμαράς μάλλον δύσκολα θα φτάσει στην Αθήνα».

Στελέχη του Οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας επεσήμαιναν πως « όταν και ο δικός σου άνθρωπος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον, τότε μάλλον ή ήττα είναι προ των πυλών». Οι ίδιοι μάλιστα  εκτιμούν ότι οι οικονομικοί δείκτες θα «χειροτερεύουν», και πλέον η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορεί να υποστηρίξει «έστω και ένα οικονομικό δείκτη επιτυχίας». Δεν παραλείπουν όμως να επισημαίνουν ότι «αν σε συνεχίσουμε να παγιδευόμαστε απο τα καθεστωτικά ΜΜΕ τότε στα σημεία θα χάνουμε πόντους». Ευθεία αναφορά για «ατυχείς» δημόσιες και τηλεοπτικές παρουσίες στελεχών του κόμματος, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στη «μονταζιέρα της Συγγρού» να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, και να καλλιεργεί «θολή» εικόνα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου πάντως εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση, με τα κοινωνικά μέτωπα απέναντί της ανοικτά και την μέθοδο της καταστολής που έχει επιλέξει δύσκολα θα κατορθώσει «να δημιουργήσει το κατάλληλο προφίλ του σωτήρα της χώρας, μόλις τρείς μήνες πριν από τις εκλογές».

Δεύτερος στόχος η ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με το σύστημα που ακόμα τη στηρίζει. Στελέχη του κόμματος στις συζητήσεις τους επιμένουν πως «οταν απαντάμε επιθετικά και με προτάσεις τα περιθώρια της κυβέρνησης στενεύουν, έχουμε προτάσεις αρκεί  να τις διατυπώνουμε με καθαρότητα και να είναι σαφώς τεκμηριωμένες». Αυτό εξάλλου θα είναι και το νέο «στυλ» που θα καθιερωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη. «Τίποτα δεν θα μένει ασχολίαστο, τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο» επισημαίνουν, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». 

Όπως λένε στελέχη του κόμματος «εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε σε αυτό το μονοπάτι, θα την αντιμετωπίσουμε πολιτικά εξάλλου αν ο πρωθυπουργός επιδιώκει να μας μεταφέρει στο παρελθόν η ίδια η κοινωνία θα τον απομονώσει».