Στην Ουκρανία βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε στη Μαριούπολη με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας. Θα ακολουθήσουν επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. 

Ο κ. Βενιζέλος, μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στην ομογένεια της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθεί απόλυτη προστασία στους ομογενείς και ότι, αν χρειαστεί, οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την προστασία τους. 

«Η Ελλάδα θέλει να συμβάλει όσο μπορεί για να υπάρξει μια συναινετική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα κάλεσε το Κίεβο και τη Μόσχα να συμβάλουν «ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα». 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ταξιδεύει στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, και κατόπιν στις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης πραγματοποιούν τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο για να εξετάσουν την κλιμακούμενη κρίση. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00.