Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός τόσο για τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή όσο και στο ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από την κρίση. 

Η ελληνική κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., έχει ως γραμμή πλεύσης – εκτός από την εκπεφρασμένη θέση για εξάντληση όλων των δυνατών κινήσεων για επίτευξη πολιτικής λύσης – δύο βασικές παραδοχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια: η πρώτη αφορά τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο και η δεύτερη σχετίζεται με την τήρηση των συμβατικών και συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό  Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που πήγε την Κυριακή στο Κίεβο και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και το μήνυμα της Αθήνας είναι να υπάρξει λύση μέσω της διπλωματίας και όχι των όπλων. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επαφές με όλη τη – μεταβατική – πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας την Κυριακή, ενώ η αρχική σκέψη ήταν να μεταβεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουκρανία σήμερα, αλλά αναθεώρησε την άποψή του μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και επίσπευσε την επίσκεψή του. 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει, δια της διπλωματικής οδού, στο να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση και βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης υπόθεσης, καθώς από την μια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και από την άλλη επιθυμεί και την διατήρηση των καλών σχέσεων με την Μόσχα. 

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία σε μία προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. 

Το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο είναι ότι «η ελληνική κυβέρνηση σταθμίζει το συμφέρον της χώρας και την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, και οι αποφάσεις της θα κινηθούν εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», αν και τίθεται και ως παράμετρος η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και το γεγονός ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλακεί σε καμία επιχείρηση. 

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και στην προστασία των Ελλήνων που διαμένουν στην Ουκρανία και πριν από το Κίεβο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στη Μαριούπολη, όπου κατοικούν και πολλοί έλληνες ομογενείς, που δεν διατρέχουν πάντως κανέναν κίνδυνο προς το παρόν και τους είπε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα τους. 

Επίσης, κομβικό σημείο στη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην παρούσα περίοδο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό το επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα επιχειρήσει να το εκμεταλλευθεί και στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της  Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη. 

Στην Βελγική πρωτεύουσα, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και η Αθήνα συμφωνεί με την πρόταση συγκρότησης μίας διεθνούς αποστολής και μίας διεθνούς ομάδας επαφής, με ρωσική συμμετοχή, στην Ουκρανία.

Αυτή η διεθνής αποστολή θα μπορούσε να μεταβεί προσεχώς στην Ουκρανία ώστε να πραγματοποιήσει ουσιαστικά αυτοψία επί του εδάφους και εκτιμάται ότι θα είναι μια «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της κρίσης, η οποία θα έβγαζε τόσο τη Δύση όσο και τη Μόσχα από ένα αδιέξοδο.