Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Διαστάσεις ενδοκυβερνητικής κόντρας αποκτά η εκκρεμότητα με τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η ολοκλήρωση της οποίας έχει λάβει άτυπη παράταση μέχρι τα τέλη του μήνα. 

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει... καθαρίσει τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο θα προέλθουν σχεδόν 8.000 διαθέσιμοι κυρίως ιατροί που δεν θα συνεχίσουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ο αριθμός των περίπου 4.500 δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν θα βρεθεί, κατά κύριο λόγο, από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή από το πεδίο ευθύνης του κ. Γιάννη Μιχελάκη. 

Στελέχη του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκρυψαν τις τελευταίες ώρες ότι η εμπλοκή στα ζητήματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέρχεται από το... Υπουργείο Εσωτερικών, όπως στην προηγούμενη αξιολόγηση η εμπλοκή είχε προκύψει από τις καθυστερήσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Μάλιστα, για το ζήτημα έχει ενημερωθεί απευθείας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε έχει και τον τελικό λόγο ως προς τον τρόπο που θα κλήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Το ενδιαφέρον στοιχείο για την, φουσκωμένη από τα ΜΜΕ, σύγκρουση Μητσοτάκη – Μιχελάκη – οι οποίοι σημειωτέον θα «αναμετρηθούν» και στις εκλογές της Β’ Αθήνας όπου θα είναι υποψήφιος ο Υπουργός Εσωτερικών – είναι ότι ξέσπασε λίγη μόλις ώρα μετά την κοινή παρουσία των δύο υπουργών στο «μίνι υπουργικό» που προηγήθηκε της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Από το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύονταν χθες βράδυ πως οι 4.000 διαθεσιμότητες θα υλοποιηθούν κανονικά στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει εγκύκλιο που θα άρει την απαγόρευση μεταβολών στους ΟΤΑ σε προεκλογικό χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η κινητικότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών διεμήνυαν πώς στις τελευταίες συσκέψεις η τρόικα δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα, «έδειχναν» στα μέτωπα του γάλακτος, των φαρμάκων και των βιβλίων ως τις... αιτίες του κακού. 

Επί της ουσίας, στο εσωτερικό της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γαϊτανάκι μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλειδώσει, το ταχύτερο, η διαπραγμάτευση. 

Ωστόσο, όσα έλεγαν οι συνεργάτες του, ευρισκόμενου χθες στις Βρυξέλλες, Γιάννη Μιχελάκη αποκαλύπτουν και το πεδίο των υπόλοιπων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Ήταν, άλλωστε, γνωστό ότι η τρόικα θα επέμενε, κυρίως, στο ζήτημα των διαθρωτικών αλλαγών, είτε αυτές αφορούν στο tool kit του ΟΟΣΑ, είτε στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, είτε στις επαγγελματικές μισθώσεις και τα κόκκινα δάνεια. 

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ότι πίσω από κάθε ένα από αυτά τα πεδία παρεμβάσεων κρύβονται αντιδράσεις και σημαντικοί κίνδυνοι ανάφλεξης.  

Για το γάλα, όπου η τρόικα εμφανίστηκε να απορρίπτει την κυβερνητική θέση, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και, κυρίως, ο εκλεγμένος Μάξιμος Χαρακόπουλος επιμένουν στη θέση τους και δεν είναι τυχαίο ότι ουδέποτε εκλήθησαν σε κάποια από τις συσκέψεις της κυβέρνησης. Το προβληματικό στοιχείο δεν αφορά φυσικά τους δύο υπουργούς καθώς θα μπορούσαν ακόμη και να... αλλάξουν. 

Το προβληματικό στοιχείο είναι ότι πίσω τους ευθυγραμμίζεται σημαντικός αριθμός βουλευτών, κυρίως της Ν.Δ., που αποκλείουν να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση!

Στο μέτωπο των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η τρόικα όχι μόνον επιμένει στη διάθεσή τους μέσω supermarkets αλλά, επιπλέον, απειλεί να ανοίξει και το ζήτημα της ιδιοκτησίας και του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων. Αν η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα super markets αποτελεί αιτία να κηρύξουν τον πόλεμο οι φαρμακοποιοί στον Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί κανείς να φανταστεί τί θα συμβεί αν θιγεί και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. 

Αντιδράσεις υπάρχουν και για σειρά άλλων προτάσεων της τρόικας που αφορούν στο ελαιόλαδο, στο γιαούρτι, στην ενιαία τιμή βιβλίων ακόμη και στο ψωμί με το ζύγι. Πολλώ δε μάλλον στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που είναι βέβαιο πως μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα κυβερνητικής κρίσης.