Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Με το ρολόι της διαπραγμάτευσης να μετρά αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την Παρασκευή και τους δείκτες του να σημαδεύουν την τύχη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, κάθε ημέρα κρίνεται πλέον πολύτιμη. 

Μετά την «ανακωχή» της Καθαράς Δευτέρας, ο νέος κύκλος των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξεκινά σήμερα με σχεδόν όλα τα κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν ανοικτά και τους εκπροσώπους των δανειστών, να μην δείχνουν διάθεση συμβιβασμού. 

Στην τελευταία προχθεσινή μαραθώνια συνάντηση που ξεκίνησε το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, τα φώτα στην οδό Νίκης, έσβησαν μετά τις 3 τα ξημερώματα, με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης να επισημαίνει πως «είναι ζόρικα. Δεν είναι απλά. Έχει δρόμο ακόμα πολύ. Έχουν τελειώσει οι τεχνικές προτάσεις. Το προσπαθούμε». 

Από τη συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, συμμετείχαν άλλοι 6 υπουργοί της κυβέρνησης, προέκυψε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα δημοσιονομικό θέμα, ειδικά για το κενό του 2014, το οποίο συμφωνήθηκε ότι έχει κλείσει, ενώ δεν υπάρχουν πια πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. 

Ωστόσο πολιτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνονται διατεθειμένοι να φθάσουν  την κατάσταση στα άκρα, με δεδομένο ότι υπάρχει η χρονική προθεσμία του Eurogroup, που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά για την εκταμίευση της δόσης. «Είναι αποφασισμένοι να πιέσουν όσο μπορούν», έλεγε χαρακτηριστικά υπουργός κυβέρνησης.  

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με την υλοποίηση του 80% των ελληνικών προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας λένε όχι στην υιοθέτηση μόνο των 240, εκ των 329 διαρθρωτικών μέτρων του περιβόητου “toolkit” , με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει μια δύσκολη πολιτική απόφαση και να εφαρμόσει στο σύνολό της, «μια και έξω» τη λίστα του ΟΟΣΑ. 

«Για αυτούς είναι το μείζον. Θεωρούν ότι είναι σημαντική αλλαγή και τους διευκολύνει πολιτικά και εκείνους για άλλες αποφάσεις θετικές για τη χώρα μας. Πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση», σχολίαζε για το θέμα έτερος υπουργός της κυβέρνησης τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.  

Στο τραπέζι , σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι αλλαγές σε γάλα, φάρμακα και βιβλία ενώ η τρόικα ζητά επιπλέον παρεμβάσεις σε φαρμακεία, μεταφορές και φόρους υπέρ τρίτων. Αναφορικά με τις οποιεσδήποτε εξαιρέσεις, αυτές θα πρέπει να είναι δικαιολογημένες. 

Το μεγάλο πολιτικό αγκάθι όμως, έχει να κάνει με την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που όπως αποδεικνύεται από τη στάση των εκπρόσωπων των δανειστών μας στη διαπραγμάτευση, θέλουν να αποτρέψουν.  

Στην τελευταία συνάντηση, όπως σημείωνε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφηκαν ξεκάθαρα, οι ενστάσεις της τρόικας για το ύψος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το όποιο μέρισμα, η τρόικα το συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πλεονάσματος.   

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος πάντως, στις 10 Μαρτίου θα δοθούν και τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2013 με βάση τα έσοδα του Φεβρουαρίου.  

Η πρώτη νέα συνάντηση της τρόικας με εκπρόσωπο της ελληνικής πλευράς, είναι στις 10 σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσει στις 17:30 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ το ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των δανειστών ανανέωσαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κύρια ζητήματα παραμένουν:  

* Η διαθεσιμότητα και κυρίως η δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν οι 4.000 υπαλλήλων που απομένουν, κυρίως από τους δήμους, για να κλείσει ο αριθμός των 25.000   

* Οι απολύσεις 11.400 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. 

* Τα εργασιακά, όπου αν και ουσιαστικά σχεδόν έχει κλείσει η συμφωνία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από τον Ιούλιο του 2014, οι τροικανοί κρατούν ανοικτό το θέμα των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.  

* Η απλούστευση των αδειοδοτήσεων, θέμα για το οποίο φαίνεται να υπήρξε συμφωνία επί συγκεκριμένου κειμένου για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων. 

Όπως ανέφερε πάντως, χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά, δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».  

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών συνεργάτες του Γιάννη Μιχελάκη, διευκρίνιζαν ότι «δεν μιλάμε για απολύσεις. Πρόκειται για την ενδοδημοτική κινητικότητα που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί. Δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την πλευρά της τρόικας».