current views are: 3

4 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:35

O αρχιτέκτονας του πορτογαλικού μνημονίου βρήκε δουλειά στο ΔΝΤ

Τελικά παντού υπάρχει μία θέση για τους εκλεκτούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Τελικά παντού υπάρχει μία θέση για τους εκλεκτούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Τελικά παντού υπάρχει μία θέση για τους εκλεκτούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Έτσι και για τον τέως υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας του μνημονίου της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φρόντισε να τον επιβραβεύσει με διευθυντική θέση εργασίας.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ διόρισε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) και επίσημα τον Βίτορ Γκασπάρ στη θέση του διευθυντή του τμήματος Φορολογικών Υποθέσεων, με τη θητεία του να ενεργοποιείται τον Ιούνιο.

«Ο κ. Γκασπάρ φέρνει εντυπωσιακά διαπιστευτήρια διαχείρισης και μία εμπειρία δημόσιας πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του σε δημοσιονομικά ζητήματα έχοντας ως στόχο την παροχή συμβουλών στα θέματα αυτά στις χώρες-μέλη.

Ο εκλεκτός της τρόικας, Γκασπάρ παραιτήθηκε ξαφνικά τον περασμένο Ιούλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών (2011-2013) αφού είχε συγκεντρώσει στο πρόσωπό του πλήθος αντιδράσεων. 

Ο πορτογάλος οικονομολόγος που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων σε Banco de Portugal, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να υλοποιήσει τα απαιτούμενα του μνημονίου, για την παροχή των 78 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011, όμως κατηγορήθηκε ότι «δούλευε» για τους δανειστές και όχι για τους πορτογάλους πολίτες.

Θεωρήθηκε ότι είχε εμμονή με την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος, δίνοντας, μοιραία, ελάχιστο βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Το κλίμα εις βάρος του βάρυνε το σκάνδαλο των «swaps» δημοσίων οργανισμών για τα οποία, φαίνεται πως είχε ενημερωθεί όταν ανέλαβε καθήκοντα, από τον προκάτοχό του Τεξέιρα Ντος Σάντος, αφού, συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι «απάλλαξε» από το κόστος του σπάσίματος συμβολαίων τις μεγάλες τράπεζες.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Γκασπάρ έκανε μνεία σε «πολιτικά και οικονομικά ζητήματα» μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, να μπλοκάρει το πακέτο των περικοπών στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. 

Η εξέλιξη αυτή έθεσε προ αδιεξόδου το πορτογαλικό ΥΠΟΙΚ, αφού η ανάγκη εναλλακτικό σχέδιο λιτότητας έβγαλε τους Πορτογάλους ξανά στους δρόμους.

Όμως, όπως αποδείχθηκε, ο Βίτορ Γκασπάρ δεν άργησε να επιβραβευθεί. Ανταλλαγές γραναζιών στο μηχανισμό του παγκοσμιοποιήμενου οικονομικού συστήματος….


σχετικα αρθρα