Νέος πονοκέφαλος αποτελεί πλέον για το ελληνικό Πεντάγωνο η επιτυχημένη βολή ενός αντιαρματικού τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου που κατασκευάζεται στην Τουρκία και θα έχει βεληνεκές 8 χιλιόμετρα.

Η βολή αυτή πραγματοποιήθηκε από ελικόπτερο AH-1S . Το όνομα του πυραύλου αυτού είναι MIZRAK-U και αναπτύσσεται από την εταιρία ROKETSAN.  Ο επίγειος στόχος βρισκόταν σε απόσταση 3.500 μέτρων και χτυπήθηκε από αέρος επιτυχώς. Η εν λόγω βολή που έγινε από ελικόπτερο της Τουρκικής Αεροπορίας του Στρατού Ξηράς.

Ο MIZRAK-U διαθέτει ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά έναντι των ανταγωνιστών του, σχεδιάζεται να εξειδικευτεί εντός του 2014, όπως υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές του. Ο πύραυλος θα χρησιμοποιείται κατά των αρμάτων μάχης, έχει μέγιστο βεληνεκές 8 χλμ, υψηλή ακρίβεια και δυνατότητα διάτρησης θωράκισης.  Αναμένεται να μπει σε γραμμή παραγωγής το 2015 και συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλεί για τα ελληνικά τεθωρακισμένα , όσο ακριβά και αν τα έχουμε αγοράσει καθώς γίνονται στόχοι από πολύ μακριά.

Γ. Κοκ.