Μία «κατ' ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου» αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες έχουν πλέον έχουν εισέλθει στην κρίσιμη καμπή τους, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα «αγκάθια» των επαφών.

Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων παραμένουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού) και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (ομαδικές απολύσεις).
Όμως, δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Δημόσιο (διαθεσιμότητα- απολύσεις).

Σημειώνεται, ότι με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει, ως προεδρεύων, τη συνεδρίαση του Ecofin (θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση.

Διυπουργική ενοψει επαφών

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική συνεδρίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων ενόψει των νέων ραντεβού με την τρόικα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν παραμείνει αυτή την ώρα στην αίθουσα σύσκεψης οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης.

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα του υπουργείου ΠΕΚΑ, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και στον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών αδειοδότησης.

«Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες, εκτελεί το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού, του εγχώριου συνταγματικού, καθώς και του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού δικαίου» απάντησε νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «παραβιάσεις του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας και συναπόφασης κρατικών οργάνων με τους εκπροσώπους των δανειστών».

Άκαρπη η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας

Νωρίτερα, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.

«Έγινε μια ανοικτή και ζωντανή συζήτηση» ανέφερε μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι τα θέματα που συζητούνται δεν έχουν κλείσει ενώ «στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο».

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι θα γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο επιμερισμός της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 3,9%, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.