Στις κρίσιμες αυτές ιστορικές συγκυρίες, η Ελλάδα ασκεί και οφείλει να ασκήσει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, δήλωσε με έμφαση από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά την ομιλία του,  με θέμα την αμυντική βιομηχανία.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «ένα τόξο αστάθειας εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Σε αυτή την γραμμή η Ελλάδα μπορεί, θέλει, έχει δυνατότητες, τη δύναμη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλλει στις συλλογικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας».

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία Επιτροπή  στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Antonio Tajani, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Michel Barnier και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean Yves Le Drian.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις σημαντικές αυτές διαβουλεύσεις γύρω από το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως διεθνούς παράγοντα για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα. Ο ρόλος εξάλλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική παράμετρος για τη δράση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Είναι η θεματική στην οποία εμπίπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην οποία αποδίδουμε, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερη σημασία. Το επιβεβαιώνουν αυτό, οι επιτυχείς μας κινήσεις για τη διάσωση των ΕΑΣ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για τον ρόλο που θέλουμε να κατοχυρωθεί για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στον υποκατασκευαστικό τομέα. Με την αξιοποίηση όπως επισημαίνουμε του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας».