Δυσκολεύει, όπως όλα δείχνουν, ο στόχος της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, καθώς δίχως ιδιαίτερη πρόοδο ολοκληρώθηκε και ο νέος γύρος επαφών την Τρίτη.

Την άκαρπη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ακολούθησε αυτή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Στις βραδυνές επαφές για τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, «υπήρξε κάποια πρόοδος», αλλά η συμφωνία ακόμη δεν είναι κοντά.Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος συνέδεσε την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Το ζήτημα της ενιαίας τιμής των βιβλίων φαίνεται πως οδεύει προς κλείσιμο, με την τρόικα να συμφωνεί σε επιμέρους θέματα.

Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών, ανεβάζοντας την υιοθέτηση των μέτρων από 80% που είχε αποφασίσει στο 87%. Θα γίνουν δεκτές ακόμη 15 μεταρρυθμίσεις από τις συνολικά 55 που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα της κυβέρνησης. Μεταξύ των θεμάτων που η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα είναι οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και η κυκλικότητα στην κρουαζιέρα.

Γενικότερα, σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι τα θέματα είναι πολλά, συνολικά 329 παρεμβάσεις, και όλα αλληλοεπηρεάζονται ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να είμαι σε θέση να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο.»

Την ίδια ώρα στο μέτωπο του υπουργείου Υγείας, οι διαφωνίες των εκπροσώπων των δανειστών για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων παραμένουν. Συμφωνία ωστόσο επήλθε για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Νωρίτερα, με διαφωνία για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους της τρόικαςΣχετικά με το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η άποψη του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι ότι υπεύθυνη για να διαπιστώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι η Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας..

Σε σχέση με το δημοσιονομικό, οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έχουν κλείσει και δεν θα υπάρξουν μέτρα για το 2014.

Παράλληλα, δίχως ιδιαίτερη πρόοδο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση για τα εργασιακά

Αγώνας  δρόμου μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα μία «κατ' ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου», όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες έχουν πλέον έχουν εισέλθει στην κρίσιμη καμπή τους.

Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Όπως έλεγε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά τη βραδινή σύσκεψη μπορεί να βρεθεί η λύση πριν τη σύνοδο του Eurogroup και πρόσθεσε: «θέλουμε ευρωπαϊκή λύση».

Σημειώνεται, ότι με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει, ως προεδρεύων, τη συνεδρίαση του Ecofin (θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση.