Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Το ευρωπαϊκό της χαρτί ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επαφές σε ανώτατο επίπεδο, τόσο στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όσο και του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο. 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και άλλους ηγέτες. 

Οι επαφές του Πρωθυπουργού έχουν την ιδιαίτερη αξία τους μετά την εμπλοκή που παρατηρείται στις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ επιδίωξή του είναι να μεταδοθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση, έπειτα από τον Γολγοθά που έχει ανεβεί, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη και αποδραματοποίηση του μνημονίου. 

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η καθοριστική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει μια φανερή και μια κρυφή ατζέντα. Σε αυτήν αναμένεται να καθοριστεί μια νέα διαπραγματευτική τακτική έναντι της τρόικας, η οποία θα επηρεαστεί και από την έκβαση των συνομιλιών του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία αναγνωρίζουν ότι η παραμικρή στραβοτιμονιά σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις. «Μη μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε!» είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει ο Πρωθυπουργός που ξορκίζει τα νέα μέτρα. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι: προσπάθεια συντονισμού ευρύτερων δυνάμεων και κατά το δυνατόν άμβλυνση των αντιθέσεων και δημιουργία κοινού μετώπου για την επόμενη ημέρα του μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εισέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Ο κ. Σαμαράς συνιστά χαμηλούς τόνους, υπομονή και ψυχραιμία και δείχνει να μη βιάζεται, τουλάχιστον την παρούσα χρονική περίοδο. Επιμένει ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, ενώ βασικό όπλο του, όπως λέει, είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα, θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο.  

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει βασικό της όπλο, τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να τονίσουν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς. 

Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είναι σε ανοικτή γραμμή και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί. 

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όπως λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, διότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα και δεν το επισημαίνει μόνο η ελληνική πλευρά, αλλά αναγνωρίζεται και διεθνώς. 

Μάλιστα, χαμηλώνουν τους τόνους _το έκανε πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο_ και τονίζουν ότι «τα στοιχεία είναι με το μέρος μας» και πρέπει οι ευρωπαίοι να βοηθήσουν πραγματικά, εάν δεν θέλουν να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. 

Ανεξάρτητα όμως από τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως λένε από την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», διότι όλα μπορεί να γίνουν και άρα από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού. 

Εκτός των οικονομικών στοιχείων, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη διαδικασία των επαφών του Πρωθυπουργού και πολιτικά επιχειρήματα, όπως ότι η χώρα χρειάζεται να έχει πολιτική σταθερότητα που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική σταθερότητα, ενώ θα τονιστεί ιδιαίτερα πως η Ελλάδα αποτελεί νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.