current views are: 2

5 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με τη φωτιά και τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν κάηκε

Σύριζα από μια μεγάλη γκάφα πέρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς χθες, η Πολιτική Γραμματεία, αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κ.Ο.  την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 

Δημοσίευση 11:16’
αρθρο-newpost

Σύριζα από μια μεγάλη γκάφα πέρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς χθες, η Πολιτική Γραμματεία, αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κ.Ο.  την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Σύριζα από μια μεγάλη γκάφα πέρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς χθες, η Πολιτική Γραμματεία, αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κ.Ο.  την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζει όμως να παίζει με τη φωτιά, καθώς η ΠΓ θεωρεί «πως η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής.»

Και η εκτίμηση αυτή, ενισχύεται από το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν πως στην Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να προτείνουν να γίνεται δεκτή η επιστολική ψήφος στην περίπτωση κατά την οποία προφυλακιστούν και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και η ΚΟ δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί.  

Το θέμα, ως γνωστόν, άνοιξε ο Νίκος Βούτσης δηλώνοντας προ ημερών στη Βουλή ότι υπάρχουν «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» για την απαγόρευση λειτουργίας της Χρυσής Αυγής. Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στα κάγκελα γιατί, πολύ απλά, θεωρούν- όπως και η πλειοψηφία των πολιτών- ότι η ΧΑ δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση και ότι διώκεται, όχι για τις απεχθείς πολιτικές της απόψεις αλλά για τις απεχθέστερες πράξεις των στελεχών και των μελών της.  

Τι συμβαίνει όμως στον ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτα απ’  όλα παρατηρείται μια κόπωση. Η πρωτοκαθεδρία στις δημοσκοπήσεις διατηρείται, αλλά τα ποσοστά δεν φουσκώνουν- διατηρούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι δα και ακατόρθωτο ο Αντώνης Σαμαράς να μπορέσει να ανατρέψει το σκηνικό, έστω και με την βοήθεια των ευρωπαίων. Από την άλλη, εκτιμάται ότι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου και το ποσοστό της μοιραστεί στα κόμματα του συνταγματικού τόξου, τη μερίδα του λέοντος θα την κερδίσει η ΝΔ. Στην αντίθετη περίπτωση, της συνέχισης λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, τα ποσοστά θα διατηρηθούν και η όποια διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, θα διατηρηθεί.  

Ωστόσο φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, το αντιφασιστικό αίσθημα είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο και όταν πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν με τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ίσως γιατί έχουν διαβάσει και θυμούνται τον Λέοντα Τρότσκι που είπε ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που αγιάζει το σκοπό.»


σχετικα αρθρα