current views are: 1

5 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση18:05

Οι τράπεζες «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Δημοσίευση 18:05’
αρθρο-newpost

Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους).

Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, παρά το γεγονός ότι οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ενωμένοι στη σκληρή στάση τους για τις τράπεζες (στην πρόσφατη συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος), υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να επιζητεί να παραμείνει ανοικτή η έκθεση αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το διεθνές Ταμείο επιδιώκει να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας.

Μετά τις τράπεζες, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, μετατίθεται για αύριο). Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ των άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Στον αντίποδα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για τα φάρμακα, τα φαρμακεία, το γάλα, τα βιβλία, κ.λπ.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε νέες πολύωρες διαπραμαγεύσεις με την τρόικα, με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα των τραπεζών. Και, όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Ο ίδιος ευελπιστεί, χωρίς να είναι ακόμη δεδομένο, σε «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», προκειμένου η συμφωνία να μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμη και την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

Στην αναμονή το Eurogroup

To Εurogroup πάντως, τελέι εν αναμονή της έκβασης των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες.
 
«Περιμένουμε να δούμε αν θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη Δευτέρα. Θα δούμε», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. O ίδιος διευκρίνισε πως όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αποσταλεί η έκθεση αξιολόγησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης αυτής και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομίας.
 
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλησε να πει ποιά είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το ύψος της επόμενης δόσης που πρόκειται να εγκριθεί. Ο ίδιος, δεν απάντησε αν τελικά αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε μικρές υποδόσεις. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος για την αποπληρωμή των ομολόγων στα μέσα Μαΐου.
 
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.
 
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την επικύρωση της Eurostat στις 23 Απριλίου και ότι τo Eurogroup δεν μπορεί να βασίζεται σε ενδιάμεσες προβλέψεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μεγάλες αποφάσεις θέλουμε απόλυτη βεβαιότητα».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και συγκεχυμένη εικόνα. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των stress tests που έγιναν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτών που πρόκειται να γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο του 2014. «Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας, θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, ούτε του Eurogroup.


σχετικα αρθρα