Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Η αμφισβήτηση των stress tests, των τεστ αντοχής, από την πλευρά του ΔΝΤ έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά ευμετάβλητη για την πανευρωπαϊκή οικονομία, όπου το συγκεκριμένο σύστημα υφίσταται κριτική ιδιαίτερα από τον αγγλοσαξονικό παράγοντα.

Η εμμονή κυρίως του ΔΝΤ τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν με βάση τα στοιχεία της BlackRock δεν μπορούν να έχουν σημαντική διαφοροποίηση από εκείνα που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

Το γεγονός αυτό τραβά ρευστότητα από την αγορά, την οποία οι πραγματικές οικονομίες έχουν απόλυτη ανάγκη και εκ των πραγμάτων η χώρα μας αποτελεί πρόκριμα και για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, η συλλογή των στοιχείων για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ω εκ τούτου τα όσα συμβαίνουν στην χώρα σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του ΔΝΤ που θέλει να επηρεάσει με τον τρόπο του το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ήδη πολλοί κάνουν λόγο για ύποπτα πολιτικά παιχνίδια, ενώ είναι σαφές ότι εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο δημοσίευμα των FT βάσει του οποίου το ΔΝΤ εκτιμά πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται σε 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι υπολογισμοί από τα stress tests της BlackRock υπολογίζουν τα αναγκαία κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ και η στάση του ΔΝΤ αποτυπώνει την επιθυμία των πιστωτών να εξαφανίσουν πλήρως το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να οδηγήσουν την χώρα με βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο.

Η στάση του ΔΝΤ είναι άκρως περίεργη και ύποπτη, καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έλεγε πριν λίγο καιρό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές. Το κρίσιμο είναι ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσδιόρισε την διαδικασία με βάση την οποία θα διενεργούνται εφεξής τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, για τα οποία είναι και υπεύθυνη, οι παραδοχές αυτές θα ισχύσουν τελικώς και για τα εγχώρια stress tests.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του, η οποία έχει πολλές φορές καταγράψει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό και επανέρχεται η άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος αυτό πρέπει να «κουρευτεί», κάτι που αντικρούει το Βερολίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας, δηλ. την ΕΚΤ και την ΕΕ που είναι αντίθετοι στο κούρεμα.

Πάντως αργά το βράδυ της Τετάρτης και ενώ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει μετά από σύσκεψη ότι η κυβέρνηση προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests έως το τέλος του έτους, κεντρικά στελέχη του Eurogroup, συμβούλευαν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν συμβατή μεθοδολογία με αυτή της ΕΚΤ για να μην υπάρξουν αποκλίσεις.

Παράλληλα, και αυτό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι το ΔΝΤ, όπως και το Εurogroup, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών, θέση που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μάλιστα να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.