current views are: 3

6 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση09:55

Έχει ο Τόμσεν υπαρξιακά προβλήματα και μπλοκάρει τη δόση;

Tο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας, λέει η κυβέρνηση- και έχει απόλυτο δίκαιο.

Δημοσίευση 09:55’
αρθρο-newpost

Tο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας, λέει η κυβέρνηση- και έχει απόλυτο δίκαιο.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Tο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας, λέει η κυβέρνηση- και έχει απόλυτο δίκαιο. Ποιος διαφωνεί; Ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Δανός που κατάφερε να γίνει το «αφεντικό» της τρόικας. Ο άνθρωπος στον οποίο εν πολλοίς (αν όχι αποκλειστικά) θα οφείλεται το γεγονός ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup, όπως όλα δείχνουν, δεν θα εισπράξουμε την επόμενη δόση.  

Το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο Προβόπουλος τα έχουν «πάρει» με τον Τόμσεν. Δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι ο Τόμσεν «οφείλει να λύσει μόνος του τα υπαρξιακά του». Ούτε ότι ο Προβόπουλος, σήμερα- αύριο θα βγάλει στη δημοσιότητα την έκθεση της black rock για να αποδείξει ότι το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι 5,8 δισ. και όχι 9 όπως διατείνεται το ΔΝΤ, γιατί… έτσι το βολεύει. 

Είναι δυνατόν ένας άκρως υπηρεσιακός και φιλόδοξος αξιωματούχος του ΔΝΤ όπως ο Τόμσεν να κάνει τέτοιο λάθος και να κινδυνεύει να γίνει… ρόμπα; Όχι φυσικά. Απλώς (και δυστυχώς για εμάς) παίζει με επιτυχία το παιχνίδι του ΔΝΤ, πιέζοντας και εκβιάζοντας ώστε να αποκτήσει ρόλο και λόγο στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας.  

Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποσυνδέσει το θέμα των τραπεζών από την έκθεση αξιολόγησης, με το επιχείρημα ότι εάν προκύψει ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, υπάρχει πάντα το «μαξιλάρι» των 14 δισ. του ΤΧΣ. (σ.σ. υπάρχει βλέπετε η πιθανότητα να χρειαστούν περισσότερα από τα 5,8 δισ. της  black rock, γιατί τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται).  

Στα υπέρ μας, είναι το γεγονός ότι  το ΔΝΤ έχει… ήδη συλληφθεί να κλέβει οπώρες: και την ύφεση λάθος την υπολόγισε και μιλούσε για έλλειμμα κάπου 3 δισ. που όπως αποδεικνύεται είναι… πλεόνασμα.  

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ έχει κατηγορηθεί (ή δαιμονοποιηθεί αν θέλετε) για πολλά στις χώρες με τις οποίες «συνεργάστηκε». Οπότε, αν κάποιος μπορέσει να το διαολοστείλει, κερδίζει πόντους…  


σχετικα αρθρα