Οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς την επιλογή των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, κατά την άφιξή τους σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η έκτακτη σύνοδος κορυφής που είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση μέσων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και απάντησης στην ρωσική «επίθεση» στην Κριμαία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και αναμένεται να ανακοινώσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 11 δισ. ευρώ (15 δισ. δολαρίων) προς τη χώρα.

Η σύνοδος κορυφής άρχισε στις 12:30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται «να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καλούμε τον ρώσο πρόεδρο και την ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις του και να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση μέσω της ομάδας επαφής. Καλούμε την Ρωσία να απαντήσει αν είναι έτοιμη να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη ή να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, νέες εντάσεις στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

«Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο.

«Θεωρώ ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να συζητήσουμε για πολιτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θεωρούμε (αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία) απαράδεκτο».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε: «Η Ρωσία σήμερα επιχειρεί την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως. Αν το επιτρέψουμε, μετά θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου. Μετά την Ουκρανία θα είναι η Μολδαβία και μετά άλλες χώρες. Σήμερα πρόκειται για μία ανοιχτή και βάρβαρη επιθετικότητα. Δεν πρόκειται μόνο για την Κριμαία, είναι πρώτα απ' όλα για την Ουκρανία και μετά έχουμε ήδη ενδείξεις ότι η πίεση αυξάνεται προς την Πριντνεστρόβια και την Μολδαβία. Και επίσης τα γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα με τακτικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα κατά της Πολωνίας και της Λιθουανίας, επίσης είναι μία ένδειξη ότι η Ρωσία επιχειρεί να απειλήσει όλη την Ευρώπη και γίνεται απρόβλεπτη. Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό...Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι ικανή να καταλάβει αυτό που συμβαίνει. Επομένως σήμερα θέλω πρώτα οι συνάδελφοί μου να ακούσουν αυτό που έχω να τους πω, γιατί το νιώσαμε στο πετσί μας, είναι η γειτονιά μας. Δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά την περιοχή της Βαλτικής. Σχετικά με τις κυρώσεις, ας αντιληφθούμε πρώτα ότι η Ρωσία σήμερα είναι επικίνδυνη, ότι η Ρωσία σήμερα είναι απρόβλεπτη. Όχι για να φοβηθούμε, αλλά για να πούμε ότι το κατανοούμε». Η πρόεδρος της Λιθουανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως σήμερα να αποφασιστεί ανάληψη ταχείας δράσης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο «ώστε να δοθεί μία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση (της έντασης)» προσθέτοντας:

«Με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μία ευκαιρία στην αποκλιμάκωση. Αν καταλήξουμε σήμερα κάπου ή τις επόμενες 24, 48 ή 72 ώρες ότι η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί επιλογή, τότε προφανώς οι κυρώσεις θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «θα συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην παρούσα κατάσταση. Επιθυμούμε οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία να δουν τώρα κάποιες θετικές εξελίξεις. Επίσης θα συζητήσουμε για τις διαφορετικές μορφές και είδη κυρώσεων. Για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή ή όχι θα το αποφασίσουμε με βάση το πόσο θα εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θα φανεί πως θα προχωρήσουμε στη διάρκεια της ημέρας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τη Ρωσία για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης και στο πλαίσιο των πιέσεων, φυσικά, μελλοντική προσφυγή σε κυρώσεις. Αλλά πιέσεις για να γίνει τι; Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Δεν θέλουμε νέα κλιμάκωση. Αντίθετα, θέλουμε να ανοίξουμε πόρτα στο διάλογο. Αυτό κάναμε ήδη χθες στο Παρίσι. Ήταν ένα πρώτο βήμα που θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο. Τώρα η πίεση από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μειωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε στον διάλογο και τελικά να αφήσουμε την Ουκρανία να αποφασίσει για την τύχη της. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο στόχο, ώστε να ασκηθεί πίεση που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην εξεύρεση μίας οδού προς τη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση».

Παράλληλα, συνεδριάζει εκ νέου στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ να σημειωθεί ότι η Μόσχα διαθέτει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις του και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση.

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία το κοινοβούλιο της Κριμαίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό του κοινοβουλίου.

Το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία «να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Νωρίτερα σήμερα το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ενώ είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της ένωσης αυτής.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε. Το τοπικό κοινοβούλιο της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας προέβλεπε ως τώρα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της.

Εξάλλου ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία «τμήματα ξένων κρατών» μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδέχεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου.

«Για να το πω απλά, αυτό το νομοσχέδιο εισήχθη από εμένα για χάρη της Κριμαίας», δήλωσε ο Μιρόνοφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυξάνει την «ένταση» και ότι επιδίδεται σε «προκλήσεις» στη χώρα του.

«Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη», τόνισε ο Γιατσενιούκ.

«Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις», κατέληξε.

Δεσμεύονται οι περιουσίες Γιανουκόβιτς - Αζάροφ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του ανατραπέντος ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και 17 άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας, ένας πρώην υπουργός Άμυνας και ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Έδιωξαν διαδηλωτές από την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κίτιριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.

Επίσης, η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ.