Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να τονίζει ότι χρειάζονται κινήσεις που θα αποτρέψουν την «ένοπλη ένταση» στην Ουκρανία, την ώρα που επικρατεί διχασμός μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση και ζήτησε πλήρη και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία, καθώς και στον ελληνισμό της Μαριούπολης.

«Έχουμε μία κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο» δήλωσε νωρίτερα, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο.

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος, κατόπιν πρόσκλησης των «28», παραβρέθηκε στην πρωϊνή συνεδρίαση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά, χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να προσχωρήσει στη Ρωσία. Ζήτησε εξάλλου την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την παροχή οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ύψους 11 δισ. ευρώ, προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας, το συντομότερο δυνατό.

Διχασμός για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων πάντως για τις ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία.

«Θεωρώ ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να συζητήσουμε για πολιτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θεωρούμε (αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία) απαράδεκτο».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε: «Η Ρωσία σήμερα επιχειρεί την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως. Αν το επιτρέψουμε, μετά θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου. Μετά την Ουκρανία θα είναι η Μολδαβία και μετά άλλες χώρες. Σήμερα πρόκειται για μία ανοιχτή και βάρβαρη επιθετικότητα. Δεν πρόκειται μόνο για την Κριμαία, είναι πρώτα απ' όλα για την Ουκρανία και μετά έχουμε ήδη ενδείξεις ότι η πίεση αυξάνεται προς την Πριντνεστρόβια και την Μολδαβία. Και επίσης τα γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα με τακτικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα κατά της Πολωνίας και της Λιθουανίας, επίσης είναι μία ένδειξη ότι η Ρωσία επιχειρεί να απειλήσει όλη την Ευρώπη και γίνεται απρόβλεπτη. Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό...Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι ικανή να καταλάβει αυτό που συμβαίνει. Επομένως σήμερα θέλω πρώτα οι συνάδελφοί μου να ακούσουν αυτό που έχω να τους πω, γιατί το νιώσαμε στο πετσί μας, είναι η γειτονιά μας. Δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά την περιοχή της Βαλτικής. Σχετικά με τις κυρώσεις, ας αντιληφθούμε πρώτα ότι η Ρωσία σήμερα είναι επικίνδυνη, ότι η Ρωσία σήμερα είναι απρόβλεπτη. Όχι για να φοβηθούμε, αλλά για να πούμε ότι το κατανοούμε». Η πρόεδρος της Λιθουανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως σήμερα να αποφασιστεί ανάληψη ταχείας δράσης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο «ώστε να δοθεί μία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση (της έντασης)» προσθέτοντας:

«Με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μία ευκαιρία στην αποκλιμάκωση. Αν καταλήξουμε σήμερα κάπου ή τις επόμενες 24, 48 ή 72 ώρες ότι η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί επιλογή, τότε προφανώς οι κυρώσεις θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «θα συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην παρούσα κατάσταση. Επιθυμούμε οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία να δουν τώρα κάποιες θετικές εξελίξεις. Επίσης θα συζητήσουμε για τις διαφορετικές μορφές και είδη κυρώσεων. Για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή ή όχι θα το αποφασίσουμε με βάση το πόσο θα εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θα φανεί πως θα προχωρήσουμε στη διάρκεια της ημέρας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τη Ρωσία για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης και στο πλαίσιο των πιέσεων, φυσικά, μελλοντική προσφυγή σε κυρώσεις. Αλλά πιέσεις για να γίνει τι; Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Δεν θέλουμε νέα κλιμάκωση. Αντίθετα, θέλουμε να ανοίξουμε πόρτα στο διάλογο. Αυτό κάναμε ήδη χθες στο Παρίσι. Ήταν ένα πρώτο βήμα που θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο. Τώρα η πίεση από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μειωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε στον διάλογο και τελικά να αφήσουμε την Ουκρανία να αποφασίσει για την τύχη της. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο στόχο, ώστε να ασκηθεί πίεση που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην εξεύρεση μίας οδού προς τη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση».