Επισφράγιση των πολύ καλών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και χειρονομία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αθήνα, του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Αμέσως μετά το επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του Γερμανού Προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης τού επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης των αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.

«Η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, προσβλέπει κατά προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες και σχετίζονται με την ανάπτυξη, την απασχόληση στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης στις επιπτώσεις τής οικονομικής κρίσης και στις σκληρές, όπως είπε, δοκιμασίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ τόνισε:

«Οι θυσίες των Ελλήνων είναι μεγάλες. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πάρα πολλά. Συνεχίζουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις προσβλέποντας στη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη αλλά και την υποδοχή που είχε, εμφανίστηκε από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.

«Μου φαίνεται τόσο απόμακρο, αυτήν τη στιγμή, το ερώτημα που διατυπώνεται -συνεχώς και επανειλημμένα- αν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος συνοχής, να απολέσει δηλαδή η Ευρώπη τη συνοχή της. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σημερινή μου επίσκεψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάουκ, επικαλούμενος και τα λόγια του προκατόχου του Τέοντορ Χόις, ότι «η Ευρώπη χτίστηκε σε τρεις λόφους, στην Ακρόπολή των Αθηνών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης και τον Γολγοθά», για να σημειώσει ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σήμερα έναν από αυτούς τους λόφους.