Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας στρέφονται πλέον τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία.

Στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, Αντώνης Σαμαράς, Άνγκελα Μερκελ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Γιούρκι Κατάινεν, Μαριαάνο Ραχόι και όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, με παρούσα τη Γιούλια Τιμοσένκο, θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και θα κηρύξουν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν.

Το εντυπωσιακό Convention Center Dublin, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ.

Το newpost βρέθηκε στα άδυτα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι 2.000 σύνεδροι θα αποφασίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και για τον Γάλλο Ζoζέφ Ντολ που προορίζεται για το τιμόνι του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου κομματικού σχηματισμού στο Ευρωκοινοβούλιο, στον όποιον ανήκουν 73 κόμματα-μέλη απο 39 χώρες, οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 12 ηγετες ευρωπαϊκών και 6 μη ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων και 13 μέλη της Κομισιόν.

Η είσοδος του Συνεδριακού Κέντρου, που οδηγεί στα γραφεία διαπίστευσης των συνέδρων.

Οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν για να κερδίσουν τη στήριξη του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, είναι τρεις. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο), ο Μισέλ Μπαρνιέ (Γαλλία) και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία). Ως φαβορί φέρεται ο επί 18 έτη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Γιούνκερ, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξαν η Ελλάδα και η Γερμανία. Υπενθυμίζεται οτι ο κ. Γιούνκερ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του ζητήσει η Ελλάδα να είναι μία απο τις δύο χώρες που θα τον προτείνουν, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΚ. Την έτερη υποψηφιότητα, του κοινοτικού επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, εισηγήθηκαν Γάλλοι και Ούγγροι.

Η μεγάλη αίθουσα όπου θα γίνουν οι κεντρικές ομιλίες των ηγετών του ΕΛΚ και η ψηφοφορία.

Η σφραγισμένη είσοδος που οδηγεί στην κεντρική αίθουσα της Συνόδου του ΕΛΚ.

Η μάχη μεταξύ Γιούνκερ-Μπαρνιέ θα είναι σκληρή και το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί στις 15:00 ώρα Ελλαδος της Παρασκευής θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Κομισιόν στην επόμενη πενταετία. Οι εκατοντάδες σύνεδροι πάντως είχαν αρχίσει τη ζύμωση από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν φτάσουν στο Δουβλίνο οι ηγέτες του ΕΛΚ, με τις συζητήσεις να ειναι έντονες στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν σε όλους τους χώρους της Συνόδου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ως Προεδρεύων της Ευρωπαικής Ένωσης θα μιλήσει στη Σύνοδο το πρωί της Παρασκευής, πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ και του απερχόμενου Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς εχει προγραμματίσει και κατ´ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες του ΕΛΚ.

Στο διήμερο που διαρκεί η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, βρίσκονται σε εξέλιξη και πολιτικά "εργαστήρια" στα οποία τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναπτύσσουν τις απόψεις τους και κάνουν προτάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΕΛΚ στα επόμενα χρόνια.

Όπως ειναι φυσικό, η συγκεκριμένη Σύνοδος, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των οποίων φιλοξενούνται στο κέντρο τύπου που βρίσκεται στον 3ο όροφο του κτιρίου.

Εκτός από την εκλογή υποψήφιου για την Προεδρία στην Κομισιόν, στη Σύνοδο του Δουβλίνου θα στηθούν κάλπες και για την ανάδειξη του γάλλου Ζοζέφ Ντολ στην ηγεσία του ΕΛΚ, καθώς και για την έγκριση του προγράμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ "τρέχει" ο Έλληνας Κώστας Σασματζογλου, που ειναι και ο spokesman του ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος.

Στο κτίριο της Συνόδου υπάρχει ειδικός χώρος και για τα social media, όπου φιλοξενούνται τα περίπτερα του Τwitter, του Facebook και της Google.