Με το ζήτημα των τραπεζών να παραμένει ανοιχτό, και με τρεις κόκκινες γραμμές από πλευράς κυβέρνησης, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας

Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις της Πέμπτης  παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να νομοθετήσει, για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, ενώ παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το γάλα. 

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Την ίδια ώρα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική συμβιβαστική πρόταση για τις τράπεζες παραμένει στο τραπέζι και πως «ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο Eurogroup» και σε πολιτική λύση για αυτό το θέμα. 

Προσθέτοντας, ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες συζητήσεις την Κυριακή στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο της προετοιμασίας του Eurogroup της Δευτέρας) με αξιωματούχους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κατά πολύ υψηλότερα ιστάμενους των κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Όσον αφορά στις συνολικές διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν από αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω κορυφαίος παράγοντας δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup

Σκοπός της κυβέρνησης είναι «θετική έκθεση προόδου», προκειμένου η δόση προς τη χώρα να εγκριθεί αμέσως μετά μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ παραμένει  ανοικτό το ενδεχόμενο, η τρόικα να επανέλθει από την επόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ο γενικότερος σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής δεν προβλέπει έξοδο της χώρας στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό κατά το α΄ εξάμηνο εφέτος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για έξοδο στις αγορές από το β΄ εξάμηνο.

Σημειώνεται εξάλλου πως η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα αναβλήθηκε εκ νέου και μετατέθηκε για την Παρασκευή. Ο υπουργός Εργασίας ωστόσο μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών στις 19.30 όπου είχε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία διήρκεσε έως τις 10.30 το βράδυ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας των δύο υπουργών εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα δύο ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση. Τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι, μετά την ανάθεση της ευθύνης για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας, που έως τώρα μπορούσε να ασκήσει «βέτο», έχει ουσιαστικά αρθεί και έχει ικανοποιηθεί η βασική απαίτηση της τρόικας να μην υπάρχει κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες αυτές.