Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με τα νεύρα της κυβέρνησης και τις αντοχές του ελληνικού λαού και της οικονομίας παίζει, εμφανώς πλέον, η τρόικα επιδιώκοντας να «δέσει» όσο περισσότερο μπορεί την Ελλάδα ακόμη και για την περίοδο μετά μνημονίου. 

Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλογή Τόμσεν να αμφισβητεί τα stress test των ελληνικών τραπεζών, υπονομεύοντας ευθέως και την προοπτική προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και η εμμονή των τροϊκανών να απαιτούν την υιοθέτηση νέου πακέτου κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο, σε μία περίοδο που έχουν οδηγηθεί στην έξοδο 3.500 εργαζόμενοι και εκκρεμούν 11.500 απολύσεις για το τρέχον έτος. 

Η απαίτηση της τρόικας προέρχεται από την πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου, όταν και ο κ. Αντ. Μανιτάκης ως υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης προσυπέγραψε τη συνέχιση της κινητικότητας από το 2014 και μετά. Τότε ουδείς προβληματίστηκε για τη συμφωνία, ωστόσο πλέον η τρόικα επανέρχεται ζητώντας να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και, φυσικά, να συνδεθεί η κινητικότητα με απολύσεις.

Κατά πληροφορίες, το κλίμα ήταν τεταμένο στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να αρνείται να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι για κινητικότητα και απολύσεις πέραν όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί  και να επισημαίνει ότι με τις απαιτήσεις της η τρόικα υπονομεύει, de facto, την προσπάθεια συγκρότησης μίας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης που, σύμφωνα με όλους τους οργανισμούς, συνιστά μείζον ζητούμενο για την Ελλάδα.

Την κυβερνητική θέση, πάντως, επιβαρύνει η ασυνέπεια που καταγράφεται στο ζήτημα της κινητικότητας για την ολοκλήρωση της οποίας έχει ήδη ληφθεί παράταση μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Οι περισσότεροι από 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι που θα πρέπει να τεθούν σε κινητικότητα μοιάζουν... άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Εσωτερικών, πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Γ. Μιχελάκης – και άλλα κυβερνητικά στελέχη – μοιάζουν να συνυπολογίζουν και ενδεχόμενες συνέπειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Πηγές του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν χθες ότι «υπάρχει εναλλακτική», αν και η φράση μάλλον αποτυπώνει τη διάθεση της πλευράς Μητσοτάκη να μην αναζωπύρωση την ένταση με το υπουργείο Εσωτερικών. 

Αντίστοιχη εμμονή καταγράφεται για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων – όπου η τρόικα δεν αποδέχεται τη μεταβατική πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταφορά της τελικής έγκρισης των απολύσεων από τον Υπουργό Εργασίας στο Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου – και φυσικά για τα θέματα του γάλακτος και της διάθεσης εκτός φαρμακείων των μη συνταγογραφούμενων  φαρμάκων. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο από τη στάση των πιστωτών και εμφανίζεται αποφασισμένο να θέσει το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο, τόσο από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ στο Δουβλίνο όσο και από τον Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup της Δευτέρας. 

Για τις τράπεζες, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού κάνουν λόγο για πρόκληση εκ μέρους της τρόικας και σημειώνουν ότι το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση δεν συνιστούν τμήμα της τρέχουσας αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, απορρίπτουν την εμμονή των πιστωτών για θέματα όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, η αλλαγή του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η πλήρης απελευθέρωση σε γάλα και φάρμακα. 

Με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να εξαντλούνται και την 4η επικαιροποίηση του δεύτερου μνημονίου να γράφεται και να ξαναγράφεται από τρόικα και κυβέρνηση, μόνον θετικό είναι η κατ’ αρχήν συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση των Βρυξελλών. Ως προς την τελική συμφωνία είναι σαφές ότι, για μία ακόμη φορά, θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού συμβιβασμού, με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά να έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιες από τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας θα παραμείνουν ισχυρές και ποιες θα λυγίσουν με στόχο την εκταμίευση της δόσης.