Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Η συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και το Γερμανό πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ κύλισε όπως θα την περίμενε κανείς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις του για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση του για μια λύση “αντίστοιχη αυτής της Διάσκεψης του Λονδίνου που αφορούσε διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης”.

Του έθεσε επίσης και το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, λέγοντας πως όταν γίνει κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα άμεσης εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο κ. Γκάουκ από την πλευρά του είπε και στον κ. Τσίπρα ότι εκ του αξιώματος του δεν είναι αρμόδιος για το ζήτημα, δεσμεύτηκε όμως να μεταφέρει τις απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του. 

Όλα αυτά ήταν λίγο πολύ, αναμενόμενα. Και όμως, αυτή η συνάντηση είχε μια πολύ ιδιαίτερη σημασία, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος επισκέπτεται την Ελλάδα και βάζει στο πρόγραμμα του συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Ούτε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών Βεστερβέλλε και Στάινμάγιερ είχαν κρίνει απαραίτητο να εντάξουν τον κ. Τσίπρα στο πρόγραμμα τους σε αντίστοιχες επισκέψεις που προηγήθηκαν. Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε, έγινε στη Γερμανία, με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα και ήταν παντελώς ανεπίσημη. 

Η συνάντηση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έγινε τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, υπήρξαν εντατικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στον κ. Γκάουκ και τη γερμανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ταξιδιού, ως προς το αν κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο. Και το ότι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της συνάντησης δείχνει, ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται πως η πιθανότητα, να γίνει ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός είναι υπαρκτή και σπεύδουν να ρίξουν γέφυρες. Την απόφαση, να συμπεριληφθεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου την επηρέασε όμως και ο νέος Γερμανός πρέσβης κ. Σόοφ, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ανωτέρω πληροφορίες, ο προκάτοχος του ήταν μάλλον αρνητικός.