Στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι η φετινή 8η Μαρτίου, Διεθνής ημέρα της Γυναίκας, όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα.

Όπως τονίζει, η βία κατά των γυναικών είναι κάτι που αφορά όλους, τους πολιτικούς, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το εκπαιδευτικό σύστημα. Και αυτό αφορά κάθε μορφή βίας: την ενδοοικογενειακή βία, την εμπορία ανθρώπων, τη σεξουαλική παρενόχληση και την βία σε καταστάσεις εμπόλεμης σύγκρουσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «παγκοσμίως  το 50% των σεξουαλικών κακοποιήσεων γίνονται κατά ανήλικων κοριτσιών κάτω των 16 ετών, ενώ 603 εκατ. γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται έγκλημα και 70% των γυναικών σε όλο τον κόσμο, έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Στη Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό είναι περίπου 1 στις 4 γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί και τα δράματα που κρύβουν μας καλούν να αλλάξουμε αποφασιστικά τις ζωές των γυναικών που υποφέρουν, που απειλούνται».

«Μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2009 – 2013 με συνολικό κόστος 55 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με πιο γνωστό το πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε τη βία, με διάφορες μορφές πάντα ταπεινωτικές για τις γυναίκες και συχνά επικίνδυνες για την ζωή τους. Πρέπει να δράσουμε περισσότερο αποφασιστικά και συντονισμένα», υπογραμμίζει η κ. Κράτσα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 

  • ζητεί νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα προωθεί και θα στηρίζει τη δράση των κρατών μελών στον τομέα της πρόληψης της βίας κατά των γυναικών
  • ζητεί να αναγνωριστεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως ένας από τους τομείς εγκληματικότητας που παρατίθενται στον κατάλογο του σχετικού άρθρου της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ζητεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών

«Για να αποδώσουν καρπούς όμως η νομοθεσία και τα προγράμματα απαιτείται η υπευθυνότητα και η κινητοποίηση όλων μας, η δική μας ευαισθητοποίηση και εγρήγορση. Ας είναι η φετινή 8η Μαρτίου Ημέρα απόφασης και δέσμευσης: Τέλος στην βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών!», καταλήγει η ευρωβουλευτής.