current views are: 1

7 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση16:11

Έξοδο από την κρίση, είσοδο στις αγορές «έδειξαν» οι επαφές Σαμαρά στο ΕΛΚ

Διαμορφώνεται σιγά σιγά το περιβάλλον για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, τόνιζε ανώτατη κυβερνητικη πηγή, έπειτα απο τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Δημοσίευση 16:11’
αρθρο-newpost

Διαμορφώνεται σιγά σιγά το περιβάλλον για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, τόνιζε ανώτατη κυβερνητικη πηγή, έπειτα απο τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Διαμορφώνεται σιγά σιγά το περιβάλλον για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, τόνιζε ανώτατη κυβερνητική πηγή, έπειτα απο τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες:

«’Οταν τα επιτόκια έχουν κατέβει κάτω από το 6,90 τότε έχουμε έτοιμες τις προϋποθέσεις που θα χρειαστούν και τις δυνατότητες, για να βγούμε στο αγορές, μεσα απο τον ΟΔΔΗΧ θα δούμε ποτέ θα το κάνουμε, καθώς θα το αποφασίσουμε εξετάζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων. Θα ειναι μια δικαίωση της πολιτικής μας».

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το κλίμα στα τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός με τους ευρωπαίους ηγέτες:

«Αναγνώρισαν την πολυ μεγάλη και σπουδαία πρόοδο που εχει κάνει η χώρα, τις θυσίες του λαού μας, η Ελλάδα είναι στο τελευταίο στάδιο για την έξοδο απο την κρίση και το είπαν χωρίς να κρύβουν τα λόγια τους», σημείωνε η κυβερνητικη πηγή.

Συγκεκριμένα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός συζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με την ανώτατη κυβερνητική πηγή να επισημαίνει οτι προχωρά καλα η διαπραγμάτευση όπως φάνηκε απο τις χθεσινές δηλώσεις Προβόπουλου για τις τράπεζες, αλλα και τις σημερινές γόνιμες συναντησεις της τρόικας με αρμόδιους υπουργούς.

Όπως ανέφερε η ανώτατη κυβερνητικη πηγή, «υπήρξαν πολύ γόνιμες συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς για καλυτέρευση της αναμενόμενης επίδοσης της χώρας στα διαρθρωτικά και προχωρά καλά η διαπραγμάτευση. Είναι δύσκολο να κλείσει μέχρι τη Δευτέρα, μπορεί όμως να κλείσει και νωρίτερα από το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου».

Μάλιστα η ίδια πηγή σημείωσε, πως «ενώ βγήκαν δημοσιεύματα που ανέβασαν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι αγορές δεν τα έλαβαν υπόψη και η πτώση των spreads δείχνει οτι οι αγορές, που είναι πολύ σημαντικό, δίνουν συνεχή ένεση αισιοδοξίας. Όταν έχεις το δίδυμο των ελλειμμάτων να γίνεται πλεόνασμα, αντιλαμβάνεται κανείς οτι υπάρχει ενα θαύμα, το οποίο οι περισσότεροι δεν το ανέμεναν. Απεικονίζει το δικαίωμα του να ειναι κανείς αισιόδοξος, γιατι ειναι κάτι χειροπιαστό».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπερίσχυσε με 382 ψήφους, έναντι 245 του Μισέλ Μπαρνιέ, η ελληνική αποστολή θεωρεί την εκλογή του κ. Γιούνκερ ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες, τοσο της λογω της αγάπης του για την Ελλάδα, οσο και για τις θέσεις του για την Ευρώπη, την ολοκλήρωση της και τις αναγκαίες στρατηγικές για την ανάπτυξη, οι οποίες θα ειναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε προσωπικά ικανοποιημένος, καθώς ηταν ένας απο τους δύο ηγέτες του ΕΛΚ, μαζί με την Άνγκελα Μερκελ που τον πρότειναν ως υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες το βράδυ, στο περιθώριο του επίσημου δείπνου και με τη Γιούλια Τιμοσένκο, ενω επέστρεψε στην Ελλαδα μαζι με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, καθως αύριο οι δυο ηγέτες θα παραστούν στη διάσκεψη για την περιφερειακή ανάπτυξη που γίνεται στην Αθήνα.


σχετικα αρθρα