Με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, θα συνεχιστεί από την ερχόμενη Τρίτη η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα δύο εκκρεμή θέματα, το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η σημερινή πεντάωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και της γενικής γραμματέως Άννας Στρατινάκη με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία, δεν καταγράφηκε όμως και διαφωνία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος οι απόψεις της ελληνικής πλευράς θα εισακουστούν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η οριστική συμφωνία είναι πολύ κοντά».

Στο ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους η ελληνική πλευρά προτείνει η μείωση των εισφορών να κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και κατά μία μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ η τρόικα ζητά να υπάρξει μείωση κατά 3,9 μονάδες μόνο των εργοδοτικών εισφορών.

Σε ότι αφορά το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα ζητά να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί ρητά το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο σε αιτήματα επιχειρήσεων για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την ανάθεση της σχετικής ευθύνης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η αρμοδιότητα του υπουργού μεταφέρεται στον πρόεδρο του ΑΣΕ που είναι και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και κατά συνέπεια δεν απαιτείται νέα ρύθμιση.

Απόψε, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να έχουν νέο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.