Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Μετά τη θυελλώδη, χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ήρθε και η άρνηση του Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βενιζέλο, της πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στην συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς ενόψει ευρωεκλογών που αρχίζει τις εργασίες της σήμερα.

Εξάλλου, όπως είχε γράψει το newpost.gr, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έβλεπε με «καλό μάτι» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Μάλιστα σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο κ. Παπανδρέου αργά το βράδυ της Παρασκευής εκφράζει άμεσα την διαφωνία του για τις κινήσεις Βενιζέλου και κάνει λόγο για «αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ» Αν ένας περαστικός, γιατί οπαδός ή φίλος δύσκολα βρίσκεται σήμερα, έμπαινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη μάλλον θα κινδύνευε να πάθει κατάθλιψη.

Ακόμα και ο Ευγ. Βενιζέλος σπανίως εμφανίζεται στα κομματικά γραφεία, στα οποία οι μόνοι που δίνουν παρόν είναι τα στελέχη του γραφείου τύπου. "Τι να κάνουμε να πάμε" λένε στελέχη του κόμματος, τα οποία προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα μηνύματα των καιρών, χωρίς όμως να μπορούν να "βρουν άκρη". Η κατάσταση όπως τα ίδια στις συζητήσεις τους λένε "βρίσκεται στο σημείο μηδέν και ουδείς από την ηγεσία και την ομάδα περί τον πρόεδρο μπορεί να όχι να σχεδιάσει αλλά τουλάχιστον να ψελλίσει μια διαφορετική πρόταση".

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Ευαγ. Βενιζέλου με στενούς του συνεργάτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προέβη σε μια εκτίμηση που προκάλεσε αμηχανία. Ο Ευαγ. Βενιζέλος φέρεται να είπε " ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα κυμαίνεται μεταξύ 6%-7% μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την κυβέρνηση" και προσπάθησε να πιέσει τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα "συστράτευσης του μηχανισμού στις ευρωεκλογές".

Αργότερα εκείνο το βράδι κάποιοι από τους συμμετέχοντες αναρωτιόντουσαν: "Για ποιο μηχανισμό έκανε λόγο ο πρόεδρος, με ποια στοιχεία μιλάει για 6%-7% στις ευρωεκλογές, και γιατί επιμένει να στηρίζει την κυβέρνηση?" Ας τα δούμε ένα - ένα αναλυτικά. Όσοι έχουν οργανωτική εικόνα κάνουν λόγο " για ένα διαλυμένο μηχανισμό, ανίκανο, όχι μόνο να παρέμβει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά ούτε να διαχειριστεί τη... λειτουργία των γραφείων όπου ακόμα υπάρχουν". Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται αδρά στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να έχει μια ευπρόσωπη παρουσία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Διπλές υποψηφιότητες, σωρηδόν αρνήσεις, αδυναμία στελέχωσης ψηφοδελτίων, υπόγειες κόντρες και ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ "παλιών και νέων" στελεχών συνθέτουν το πανελλαδικό σκηνικό.

Και στο ερώτημα "πόσους δημάρχους θα εκλέξετε" η απάντηση είναι απλώς ένα κούνημα του κεφαλιού, δηλωτικό της όλης κατάστασης. Το ποσοστό των ευρωεκλογών. Ουδείς στο ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ευαγ. Βενιζέλου, αφού άπαντες αναγνωρίζουν ότι " παίζεται ακόμα και η εκλογή ενός ευρωβουλευτή". Ουδείς δε βάζει το χέρι του στη "φωτιά" ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπερβεί το μέτρο του 4,7% που εξασφαλίζει ένα ευρωβουλευτή, όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις "όσο και αν είναι ... βιαστικές, δείχνουν την κατάσταση του κόμματος"

. Πίσω όμως από τη συζήτηση για τους ευρωβουλευτές, "υποψιασμένα" στελέχη, επιμένουν ότι " ο πρόεδρος παίζει προσωπικό παιχνίδι", ο εστι μεθερμηνευόμενο ότι "αναζητά οδό προσωπικής διαφυγής". Ίσως γι΄ αυτό στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι " με ποσοστό πάνω απο 5% ο πρόεδρος θα είναι σταθερός και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση".

Είναι οι ίδιοι συνεργάτες του που απαντούν στο ερώτημα αν το ποσοστό είναι κάτω από 5% τι θα συμβεί; " Τότε όλα είναι ανοικτά, από το να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν και την κυβέρνηση, μέχρι και ανατροπές στη δομή του κόμματος". Αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή της ηγεσίας, επιλέγεται η ηχηρά σιωπή... Στο ερώτημα γιατί ο Ευγ. Βενιζέλος επιμένει να στηρίζει την κυβέρνηση, οι απόψεις μάλλον διίστανται.

Όσοι βρίσκονται κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιμένουν στη λογική της "εθνικής στρατηγικής για να βγει η χώρα από την κρίση". Όμως το γεγονός ότι η κατάσταση χειροτερεύει, συμπαρασύροντας και το ΠΑΣΟΚ σε διαφαινόμενη πανωλεθρία, μάλλον καθιστά το επιχείρημα έωλο.

Η altera pars, διαβλέπει μια συστηματική προσπάθεια να μετατραπεί ότι έχει απομένει απο το ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιό υβρίδιο, το οποίο θα είναι μικρός αλλά απαραίτητος κυβερνητικός εταίρος.

" Σχέδιο παραμονής του Βενιζέλου στην ηγεσία" το χαρακτηρίζουν, και συμπληρώνουν " λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο". Όπου "ξενοδόχος" είναι το ευρωαποτέλεσμα. "Κάτω από 5%, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει επανάληψη του Ζαππείου" λένε με νόημα στελέχη του κόμματος.