Στην παρατεταμένη ύφεση, που αντιμετωπίζουν κράτη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Ι. Σγουρός, ανοίγοντας το πρωί τις εργασίες της 6ης Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων συνιστούν στοιχεία που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και μεγαλώνουν την απόσταση των θεσμών από την καθημερινότητα των πολιτών, επεσήμανε ο κ. Σγουρός.

Κατά την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα: Είναι η ύφεση και η λιτότητα μονόδρομος; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση; Πώς θα αντιμετωπισθεί η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη; Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αυξάνονται;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «περισσότερη Ευρώπη, όπου η αλληλεγγύη θα είναι έμπρακτη και όχι διακηρυγμένη. Η απάντηση είναι μια κοινότητα κρατών με κοινή πορεία όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική, πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα για τους πολίτες».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κ. Σγουρός υποστήριξε ότι η χώρα εδώ και μια πενταετία οδεύει «μια πορεία στην έρημο, έναν αληθινό για πολλούς Γολγοθά». Όπως είπε, μιλώντας με τους πολίτες, ακούει καθημερινά επικρίσεις και κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας, για τις οποίες οι πολίτες αισθάνονται ότι απειλούν συνεχώς την κοινωνική ισορροπία.

Ο κ. Σγουρός αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση στο 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αποτελεί η ελληνική οικονομία και αναλώνεται «σε μια άδικη, μονομερή και ηθικολογική αντιμετώπιση της κρίσης». Αναρωτήθηκε πώς η Ευρώπη επιτρέπει φωνές να λοιδορούν τον ελληνικό λαό και να τον παρουσιάζουν ως το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας. Πώς δέχεται η Ευρώπη να στιγματίζονται λαοί, παραδόσεις, πολιτισμοί.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, προειδοποίησε ότι η αποχή, η αδράνεια και η απάθεια όσων εφησυχάζουν είναι η χαρά όσων είναι αντίθετοι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αυτών που επιθυμούν μια Ευρώπη διαιρεμένη και διαμελισμένη και χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «μοναδική ευκαιρία» για να απευθυνθούν οι πολιτικοί ξανά στους ευρωπαίους πολίτες και να τους πείσουν ότι έχουν ένα νέο όραμα για την Ευρώπη.