Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την βρίσκει διεθνώς σε δεινή θέση.

Αντί για βήματα μπρος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, μόνο βήματα προς τα πίσω γίνονται τα τελευταία χρόνια:

Η βία κατά των γυναικών αυξάνεται ενώ αλλάζει και ως προς τα... ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Η κρίση περιορίζει τις θέσεις εργασίας, παγκοσμίως, και βρίσκει τις εργαζόμενες σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Η μητρότητα δεν αντιμετωπίζεται, πια, στο δυτικό κόσμο, με τον ίδιο σεβασμό που τις προηγούμενες δεκαετίες επεδείκνυαν τα δυτικά κράτη.

Οι Ελληνίδες αγωνίζονται... από την αρχή

Η κρίση έχει φέρει τις γυναίκες στη χώρα μας σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Η ανισότητα στους χώρους εργασίας γίνεται και πάλι αισθητή, δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί υποχωρούν, η προστασία της μητρότητας ασθενεί.

Στο newpost μιλάει η Φλώρα, Μια νεαρή κοπέλα, μόλις 28 ετών, που προσπάθησε, στην Ελλάδα, τη χώρα της, να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν. Σπούδαζε και ταυτόχρονα εργαζόταν, προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της.

Η αποφοίτησή της συνέπεσε με την κρίση που χτύπησε τη χώρα και την αγορά εργασίας. Το 2010 ήταν μια από τους χιλιάδες «απλήρωτους εργαζόμενους» και στην προσπάθειά της να βρει μια άλλη δουλειά από την οποία θα αμείβεται , πάντα ένας άνδρας βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά

«Τους περισσότερους εργοδότες τους απασχολούσε η πιθανότητα να παντρευτώ και να μείνω έγκυος», λέει στο newpost.

«Κάποιοι δεν δίσταζαν να με ρωτήσουν αν έχω αυτήν την πρόθεση», συνεχίζει.

«Κατάφερα να βρω μια δουλειά ημιαπασχόλησης, στην οποία αντιλήφθηκα ότι αμείβομαι χαμηλότερα από κάθε άλλον άνδρα συνάδελφό μου. Έτσι αποφάσισα να μετακομίσω στο Λονδίνο όπου έχω κάποιους συγγενείς και θα μπορούσαν να με στηρίξουν στα πρώτα μου βήματα».

«Ο αγώνας για την ισότητα ξεκίνησε το 1857 από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης που διεκδίκησαν ίση αμοιβή με τους άνδρες, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κατάργηση του 16ωρου έναντι της 10ωρης εργασίας. Αιτήματα επίκαιρα σήμερα», λέει στο newpost η Λουκία Κουτσιλέα, γενική γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας.

«Βασικά αιτήματα, σήμερα, είναι η αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία, η προστασία της μητρότητας, η συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 έτη της ηλικίας της, η δημιουργία σύγχρονου δικτύου παιδικών σταθμών», συνεχίζει και καταλήγει: «Δεν πρέπει η σημερινή Ελληνίδα να νομιμοποιήσει στη συνείδησή της την επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων της».

Βία, τρομοκρατία και παρενόχληση

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΟΗΕ που αφορά και τον δυτικό κόσμο της «ευημερίας», αλλά και την Πανευρωπαϊκή Έρευνα για τη Βία Κατά των Γυναικών του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενεργήθηκε το 2014:

* 1 στις 3 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

* 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

* 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

* 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

* Μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω.

* Αριθμητικά πρόκειται για πάνω 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.

* Πάνω από το 50% των γυναικών της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, σε μεγάλο ποσοστό στο χώρο εργασίας.

* Αναδεικνύονται νέοι «τύποι» έμφυλης βίας, όπως η βία μέσω διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρενόχληση, η επίμονη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός.

* Διαπιστώνεται μια άρνηση των γυναικών να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας ενδεχομένως εξαιτίας του φόβου για τον «κοινωνικό αντίκτυπο».

* Στην Ελλάδα, η αύξηση των κρουσμάτων βίας καταγράφηκε ως αλματώδης τη χρονιά που πέρασε:

* Αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν το 2013 στην Ελλάδα, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας, Βάσω Κόλλια.

* Οι 7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

* Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας λειτουργούν 40 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας, παρέχοντας υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης.