Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σχήμα οξύμωρο συνιστά η, αναμενόμενη πάντως, στήριξη που έδωσε η «Ένωση» των Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη στον Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας.

Διότι πέραν της απλής εκλογικής αριθμητικής (άθροισμα δυνάμεων) και των σεναρίων στενότερης συνεργασίας για το μέλλον μεταξύ των δύο πλευρών, η επίσημη στήριξη ενός κομματικού φορέα σε εν ενεργεία βουλευτή άλλου κόμματος συνιστά παράδοξο.

Για τον μεν Νικήτα Κακλαμάνη οδηγεί στην ακύρωση της θέσης του ότι αποτελεί ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική υποψηφιότητα καθώς εμφανώς, πλέον, ένα, νεοσύστατο έστω, κόμμα θα επιδιώξει να «μετρήσει» δυνάμεις με τη δική του υποψηφιότητα.


Για τους Πολύδωρα και Ζώη, πάλι, εγείρει ένα ζήτημα πολιτικής λογικής. Διότι πώς αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στηρίζουν επισήμως για Δήμαρχο έναν εν ενεργεία βουλευτή της κυβέρνησης ο οποίος, με την εξαίρεση του φόρου ακινήτων όπου απουσίαζε για λόγους υγείας, έχει ψηφίσει όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια που οι ίδιοι καταγγέλλουν. Η πολιτική λογική δοκιμάζεται καθώς ο κ. Κακλαμάνης δεν παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή (σ.σ. όπως πρότεινε το 2006, χωρίς πάντως και τότε να το πράξει) ούτε, φυσικά, διαχώρισε τη θέση του από τη Ν.Δ. δηλώνοντας αδιέξοδο. Θεωρείται, δε, σφόδρα πιθανόν ότι θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει το όποιο ποσοστό λάβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να έχει ρόλο την επόμενη ημέρα των εξελίξεων στην κεντροδεξιά και στη Ν.Δ.

Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Η συνεργασία που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί πρόκριμα για την ενσωμάτωση του Νικήτα

Κακλαμάνη στην «Ένωση για το λαό και την πατρίδα» ή, αντιθέτως, για την επιστροφή των Β. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη στη Ν.Δ;