current views are: 1

8 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:05

H επίσημη πρώτη της «Ελιάς»

Άρχισαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την κεντροαριστερά. 

Δημοσίευση 12:05’
αρθρο-newpost

Άρχισαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την κεντροαριστερά. 

Άρχισαν οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης για την κεντροαριστερά.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Sergei Stanishev,Προέδρος του ΕΣΚ και ο Hannes Swoboda, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ίδρυση της «Ελιάς» χαιρέτισαν με ομιλίες τους, πριν την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που τη συναπαρτίζουν, εκφράζοντας την πίστη τους για την επιτυχία του εγχειρήματος και σημειώνοντας ότι η προσπάθεια για ενότητα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και μετά τις ευρωεκλογές και, ακόμα, πως η «μάχη» θα επεκταθεί και σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είμαστε εδώ», «δεν φτάσαμε εύκολα εδώ, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα φτάναμε», είπε ο Γιάννης Βούλγαρης εκ μέρους της πρωτοβουλίας των «58», εκτιμώντας ότι η δημιουργία της κεντροαριστερής παράταξης θα είναι μια «επίπονη» διαδικασία και πως ο στόχος για τη δημιουργία τού τρίτου πόλου πρέπει να είναι σταθερός. Στόχος της «Ελιάς», τόνισε, η «αλλαγή με σταθερότητα». Ο κ. Βούλγαρης είπε ότι η πρωτοβουλία των «58» θα είναι σταθερή δύναμη για την ενότητα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ότι θα είναι παρούσα και μετά ευρωεκλογές. «Χρειάζεται να κινηθούμε όλοι πιο συντοινισμένα, να βάλουμε τέλος στη φάση του κατακερματισμού, μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά για τη συνένωση της κεντροαριστεράς» υπογράμμισε. Επιπλέον, άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ελλάδα του μνημονίου περισσότερο μεγένθυνε τις παθογενείς όψεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, παρά συγκρούστηκε μαζί τους.

Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η μάχη της «Ελιάς» δίνεται για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις επόμενες εκλογικές μάχες. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε: «Ο πολιτικός μας χώρος είναι σήμερα σε παρακαμή». Επίσης είπε ότι «η δημοκρατική παράταξη βρίσκεται σε παρακμή γιατί μόνη της αγωνίστηκε κατά της κρίσης, όταν οι άλλοι προετοίμαζαν τα Ζάππεια και όταν φτιάχνονταν τα “αντιμνημονιακά” μπλοκ», για να προσθέσει, ωστόσο: «Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε μάχες από τα ίδια χαρακώματα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι πρέπει στις ευρωεκλογές να σταλεί το μήνυμα στην Ευρώπη πως η ΕΕ θα αλλάξει ή θα ξεπεραστεί από τους λαούς της και θα συντριβεί.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε ότι «ο λαϊκισμός πρέπει να χρεοκοπήσει στην αντιπολίτευση για να μη βλάψει τους πολίτες», ενώ χαρακτήρισε «οπορτουνιστές» όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι «θα φύγουν όταν αρχίσει να κουνιέται η “βάρκα” του ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, είπε ακόμη: «Δεν μπορούμε να πάμε σε ευρωεκλογές αν δεν φύγουν από την πλάτη του λαού τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο πλαίσιο της γενικότερης απομείωσης του χρέους. Ζήτησε ακόμα για τις επιχειρήσεις να παγώσει το χρέος τους στα ασφαλιστικά ταμεία έως το τέλος του 2013 και οι υποχρεώσεις να τρέχουν από εκεί και πέρα».

Εκ μέρους της κίνησης «Μπροστά», ο Παναγιώτης Βλάχος είπε ότι η νέα γενιά χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική κεντροαριστερά, όχι όμως ως «ουρά» των συντηρητικών «γιατί θα την οδηγήσει στην εξαφάνιση». Ανέφερε ακόμα ότι τώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερά για να διαπραγματευτεί ένα νέο συμβόλαιο. Τέλος, τόνισε ότι την κεντροαριστερά της «Ελιάς», της προγραμματικής σοβαρότητας και της αξιόπιστης πολιτικής της οικονομίας, «θα συνεχίσουμε να τη δικεδικούμε και μετά τις ευρωεκλογές».
«Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι βλέποντας τους καρπούς της προσπάθειας για συνεργασία να καρπίζουν», τόνισε ο Γιάννης Τούντας από την «Πολιτεία 2012». Ωστόσο, πρόσθεσε: «δεν πανηγυρίζουμε γιατί σήμερα βλέπουμε κάποιους να λείπουν, αλλά πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε». Εκτίμησε πως μετά τις ευρωεκλογές: «θα συναντήσουμε τις δυνάμεις που δεν είναι εδώ σήμερα, και ειδικότερα τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ».

«Η κεντροαριστερά δεν έχει πια ιδιοκτήτες, ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς, οι πολίτες» υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας», Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας: «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να είμαστε ενωμένοι, να μη γκρινιάζουμε, να μην εξαντλούμαστε σε διαδικαστικά θέματα».
Το ξεκίνημα της Ελιάς χαιρέτισαν και ο Νίκος Διακουλάκης από την «Πρωτοβουλία Β» που αναφερόμενος στη διαχρονικότητα των προσπαθειών για την κεντροαριστερά είπε πως «το ποτάμι δεν ξεκινά τώρα», καθώς επίσης και ο Γιάννης Ράπτης από τους «Νέους Μεταρρυθμιστές», ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του νέου εγχειρήματος με τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.
 

Το διήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί αύριο με την ομιλία του Martin Schulz, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


σχετικα αρθρα